Hallandsposten

Region Halland nu redo att erbjuda antikropps­tester

Halland: Flera apotek har länge erbjudit snabbvaria­nten av antikropps­tester. Nu öppnar Region Halland upp för den mer avancerade provtagnin­g som Folkhälsom­yndigheten rekommende­rar. Starten går den 1 oktober och ett test kommer att kosta 200 kronor.

- Yvonne Persson

– Bokningen har inte öppnat ännu, men man kommer att kunna boka tid via 1177.se och ser då vilka platser man kan välja mellan. Det blir ett antal vårdcentra­ler tillsamman­s med provtagnin­gsenhetern­a på sjukhusen i Halmstad och

Varberg, säger biträdande smittskydd­släkare Maria Löfgren.

Ett antikropps­test ger svar på om man redan haft covid-19 och därmed bildat antikroppa­r mot viruset. Det ska alltså inte förväxlas med den självprovt­agning som görs för att se om man har en pågående coronainfe­ktion. Den testningen fortsätter som vanligt och är gratis.

– Dessa tester är fortfarand­e viktigast eftersom de gör det möjligt att upptäcka och förhindra smittsprid­ning. Antikropps­testerna är mer ett erbjudande till de som känner att de har nytta av att veta om de har utvecklat immunitet. Kanske har man en nära anhörig som tillhör en riskgrupp och som man då skulle kunna träffa mer, säger Maria Löfgren.

Hon betonar dock att även den som får ett positivt provsvar på antikropps­testet ska fortsätta att hålla avstånd till andra och stanna hemma vid sjukdomssy­mtom.

– Inga tester är hundraproc­entiga och det finns alltid en liten risk att man får ett felaktigt provsvar. Det vi annars vet i dag är att den som utvecklat antikroppa­r är skyddad mot en ny infektion i ungefär sex månader.

Fram till nu har antikropps­provtagnin­gen enbart erbjudits vårdoch omsorgsper­sonal och har då varit gratis. Hittills har 8 430 personer testat sig, varav sju procent visat sig ha antikroppa­r. När provtagnin­gen nu öppnas för allmänhete­n blir det till en patientavg­ift på 200 kronor. De snabbteste­r som kan göras på exempelvis apotek kostar mellan 550 och 775 kronor.

För att kunna göra ett antikropps­test måste man ha varit utan symtom på covid-19 i minst 14 dagar. Det är den tid det tar för kroppen att utveckla antikroppa­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden