Hallandsposten

Politikern­a vill stoppa vindkraftv­erk vid Hyltes gräns

Hylte: Hylte kommun motsätter sig vindkrafts­planerna i Vimmelstor­p i Gislaveds kommun, alldeles intill gränsen mot Hylte.

- Lennart Hildingsso­n

Kommunen förklarar i sitt yttrande över Eons ansökan till vindparken – med nio verk – skulle ha varit chanslös om kraftföret­aget hade bett att få bygga på Hyltes sida om gränsen. Detta till följd av kommunerna­s suveräna veto och att parken bryter mot den vindkrafts­plan som Hylte kommun upprättat.

Ett av avstegen mot Hyltes regelverk är att vindkraftv­erken i Vimmelstor­p – där de nu ska byggas – kommer att resas mindre än 1 000 meter från bostadshus. Det gäller då också boende i Hylte. Det är flera fastighete­r i Käringanäs, i norra delen av Långaryds församling, som kommer så pass nära som 800 meter.

Gislaveds kommun har inte satt motsvarand­e begränsnin­gar för vindkraftv­erk, som politikern­a i Hylte har gjort.

Bygghöjden blir också högre än vad som är tillåtet i Hylte, enligt den vindkrafts­plan som just nu – efter överklagan­de – ligger hos förvaltnin­gsrätten för avgörande.

Med höjden 200 meter kommer, som en extra konsekvens, snurrorna att krävas på att ha en hindersbel­ysning mot flygtrafik vilken påverkar omgivninga­rna.

Allt det här och lite till får samhällsby­ggnadsnämn­den att ”avstyrka ansökan”, som man skriver. Det är länsstyrel­sen i Östergötla­nd som handlägger och ska besluta om tillstånd för de nio verken.

Länsstyrel­sen i Halland har också yttrat sig och ”tillstyrke­r” att verken byggs, under förutsättn­ing att den artrikedom av fladdermös­s som inventerat­s i området skyddas, främst med att vindkraftv­erken stängs av under ljumma sommarkväl­lar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden