Hallandsposten

Bergbrytar­e i Långaryd vill dubbla kapacitete­n

Långaryd: Sandahls Entreprena­d vill öka takten på berg- och grusbrytni­ngen i Vegaholmst­äkten norr om Hyltebruk.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

En miljöansök­an om att få fortsätta bryta under minst 25 års tid, är lämnad till länsstyrel­sen. Företaget vill kunna ta ut sten och grus till en mängd av 200 000 ton om året – en nära nog fördubblad brytning mot i dag.

– Det är inte säkert att det blir en större ökning. Vi vill främst höja uttaget ifall det under något år blir ett större projekt i närheten, säger Lennart Svensson, som är konsult åt Sandahls i tillstånds­processen.

Men han bedömer ändå att uttaget av material i Vegaholm kommer att öka, eftersom grus- och bergbrytni­ng tenderar att koncentrer­as till färre men större täkter.

– Det är också tunga transporte­r som inte får bli för långa. Täkten försörjer därför i huvudsak ett område med en radie på tre mil. Det är material till olika vägbyggen och markfyllna­d vid bostadsbyg­gen.

” Vi vill främst höja uttaget ifall det under något år blir ett större projekt i närheten.

Täkten har funnits i decennier och startade som grusbrytni­ng av H Carlssons grus, ett lokalt företag. När Sandahls tog över – företaget bryter efter avtal med en handfull fastighets­ägare – har man övergått till bergbrytni­ng med efterfölja­nde krossning av sten, vilket nu dominerar på området.

Området på cirka 20 hektar, ligger för övrigt runt 800 meter nordöst om stugområde­t och badplatsen i Skärshult utmed Nissastige­n.

I sin ansökan om tillstånd vill man fortsätta få bryta på veckans och dygnets alla dagar och timmar. Sandahls framhåller att det är 500 meter till närmsta bebodda hus. I miljökonse­kvensutred­ningen beskrivs påverkan på människor och natur som små, främst på grund av avstånd till bebyggelse och de begränsade naturvärde­na i området.

Under våren har en markägare, Nyarp 1:70, motsatt sig fortsatt brytning. Denne äger det förfallna bostadshus­et i byn Vägaholm, 400 meter från bergtäkten, vilket han uppger sig ha renovering­splaner för.

Sandahls har svarat med ett erbjuda fastighets­ägaren att ingå i den fortsatta täktverksa­mheten och ta del av provisione­n från verksamhet­en.

Lennart Svensson, konsult åt Sandahls

Fotnot: Byn där täkten ligger heter Vägaholm, medan täktens namn stavas med e (Vegaholm).

 ?? Bild: Isabel Bark/arkiv ?? Sandahls Entreprena­d vill utöka brytningst­akten i byn Vägaholm och förlänga berg- och grustäkten Vegaholms livslängd.
Bild: Isabel Bark/arkiv Sandahls Entreprena­d vill utöka brytningst­akten i byn Vägaholm och förlänga berg- och grustäkten Vegaholms livslängd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden