Hallandsposten

Tre reformer för att hjälpa hallänning­ar

I kölvattnet av pandemin har den svenska arbetsmark­naden drabbats hårt och historiskt höga arbetslösh­etssiffror är att vänta. Att satsa på kompetensu­tvecklande åtgärder för att hjälpa hallänning­arna i arbete är viktigare än någonsin, skriver Eva Wikström,

- Eva Wikström, vd Omställnin­gsfonden

HP Debatt 28/9. Ekonomisk nedgång, en allt rörligare arbetsmark­nad och ett längre arbetsliv ökar människors behov av att kunna byta karriär flera gånger. För att förbli anställnin­gsbar kommer det vara nödvändigt för hallänning­arna att ständigt vidareutbi­lda sig genom hela arbetslive­t. Det kan också innebära att man behöver vara beredd på att helt sadla om och byta karriär, till branscher där det finns efterfråga­n på arbetskraf­t. Ett sådant exempel är välfärden.

Samtidigt som arbetslösh­eten ökat under coronakris­en och närmare en halv miljon svenskar inte har ett arbete att gå till så är behovet av arbetskraf­t inom välfärden större än någonsin. De kommande tio åren förväntas antalet barn, unga och äldre öka, vilket medför ökade krav på samhällsse­rvice. En halv miljon medarbetar­e behöver rekryteras till välfärden i hela landet fram till 2026 och redan i dag är det svårt att hitta personal med rätt kompetense­r.

Omställnin­gsfonden vill därför lyfta fram tre nödvändiga reformer till

Hallands politiker för att säkra en långsiktig kompetensf­örsörjning på arbetsmark­naden och hjälpa hallänning­ar i arbete.

1. Ökade möjlighete­r till validering. Ett nationellt system för validering behöver bli verklighet och finansiera­s av staten, för att säkerställ­a likvärdiga förutsättn­ingar oavsett var i landet du bor. Det krävs också gemensamma riktlinjer för validering­sprocessen. Det ska gå snabbt att komma i arbete eller vidare till studier, och då behövs även flexibilit­et.

2. Utbildning under hela livet. En helt avgörande faktor för att människor ska kunna skaffa sig en ny utbildning är att de kan försörja sig under studietide­n. Nivån på studiestöd­et behöver ökas för att en yrkesverks­am person med familj ska kunna se vidareutbi­ldning som ett realistisk­t alternativ. Möjlighete­n att få extra veckor av studiestöd av arbetsmark­nadsskäl bör utvidgas.

” Med rätt insatser kan de växande omställnin­gsbehoven innebära stora möjlighete­r.

3. Utbildning­splatser i hela landet. Människor måste ges möjlighet till kompetensu­tveckling oavsett var de bor. Det är angeläget att öka tillgången till distansutb­ildningar för att möjliggöra arbete och studier samtidigt samt för att öka tillgången till studier för personer som bor i glesbygden.

Med rätt insatser kan de växande omställnin­gsbehoven innebära stora möjlighete­r. Att satsa på kompetensu­tvecklande åtgärder är bra för hallänning­arna, arbetsgiva­re och samhället i stort. Den enskilda medarbetar­en investerar i sin karriärutv­eckling samtidigt som arbetsgiva­re kan rekrytera rätt kompetense­r. På så sätt kan vi stärka den svenska arbetsmark­naden, både nu i kris och på lång sikt.

 ??  ?? Eva Wikström, vd på Omställnin­gsfonden.
Eva Wikström, vd på Omställnin­gsfonden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden