Hallandsposten

Underhåll av förfallet monument över slaget drar ut på tiden

- Bengt ”Ben” Olander

Historia. Det är med stor glädje vi läser att en utomorts historiein­tresserad turist söker sig till Halmstad för att ta del av år rika historia.

Halmstad, tag lärdom! Det är med lika stor sorg att läsa att ”Historie- och kulturintr­esserade Lars” i sin insändare i HP (21/9) med all rätt klagar över förfallet av den Aschebergs­ka minnessten­en invid kommunens byggåtervi­nning i Kistinge. I cirka två år har jag fått höra från kommunens sida att stenen skall rustas upp av en stenkonser­vator. Men det händer inget.

Detta trots att stenen som ståtar på sin bronsålder­sgrav är Sveriges äldsta krigsmonum­ent. Som ”Historie- och kulturintr­esserade Lars” skriver är den ett minne över de stupade soldater (och civila) som vigt sitt liv för vår välmåga.

Personalen på kommunens byggåtervi­nning (dit alla hemmabygga­re är välkomna att göra storkap) tröttnade på förfallet och, efter vederbörli­gt tillstånd från ansvariga på kommunen, en dag skred till verket med röj- och motorsåg för att snygga upp. Tack vare detta enskilda initiativ kan man i dag över huvud taget se stenen.

Förutom att den minner oss om dem som mötte döden på slagfältet den 17 augusti 1676 lyfter den även fram minnet av Rutger von Ascheberg som på ett grandiost sätt med profession­alism och diger erfarenhet ledde Karl XI till att vinna slaget vid Halmstad.

Denna seger stoppade invasionss­tyrkans framfart och banade väg för en relativt sett lång och fredlig utveckling i Norden.

 ?? Bild: Lorenz Neumann ?? ”Sveriges äldsta krigsmonum­ent, svampbevux­et, fuktskadat och under förfall bakom en av Karl XI:S infanteris­ter från Västgöta Dals regemente (sedermera I 16)”. Bilden är från en guidning som hölls tidigare i år kring slaget vid Fyllebro.
Bild: Lorenz Neumann ”Sveriges äldsta krigsmonum­ent, svampbevux­et, fuktskadat och under förfall bakom en av Karl XI:S infanteris­ter från Västgöta Dals regemente (sedermera I 16)”. Bilden är från en guidning som hölls tidigare i år kring slaget vid Fyllebro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden