Hallandsposten

Sämre vård till äldre under pandemin

Coronapand­emin har slagit hårt mot de äldre. Nästan 9 000 äldre har under flera månader inte fått den vård och omsorg de har rätt till, konstatera­r Ivo. – Det är en oerhört ansträngd situation, säger äldreforsk­are Ingmar Skoog till TT.

- TT

Inspektion­en för vård och omsorgs (Ivo) genomgång visar att dubbelt så många personer har varit utan viktiga insatser i över tre månaders tid, jämfört med samma period under föregående år. Det handlar främst om äldre och personer med funktionsn­edsättning, och insatserna handlar om allt från avlastning i hemmet till korttidsbo­ende, rapportera­r Ekot.

– Det kan handla om äldre som exempelvis bor ensamma med en make eller maka som är dement och som nu med restriktio­nerna för 70-plussare inte kunnat få hjälp av barn eller anhöriga, säger Ingmar Skoog.

Han påpekar att det rör sig om en redan utsatt grupp som fått utstå ytterligar­e ensamhet.

– Vi pratar ofta om att de yngre ska offra sig för de äldre, men gång på gång ser vi ju att det är de äldre som får ta den stora smällen.

Dagverksam­heten har ställts in för nästan 4 000 äldre i år, jämfört med 143 personer förra året, enligt genomgånge­n. Något som oroar inspektöre­n Kaisu Kull, som är ansvarig för tillsynen:

– De här ärendeslag­en är ju sådana att även domstolarn­a bedömer i vanliga fall att det här ska verkställa­s inom två till fyra veckor. Längre än så får det inte ta, säger hon till Ekot.

Ivo har sedan tidigare aviserat att de genomför nationella granskning­ar av verksamhet­er inom äldrevårde­n.

”Ivo har genomfört en tillsyn av förutsättn­ingar för individuel­l vård och behandling på samtliga 1 700 särskilda boenden för äldre. Utifrån resultatet kommer Ivo att gå vidare med en fördjupad granskning av cirka 90 särskilda boenden”, skriver de på sin hemsida.

Ingmar Skoog kan inte svara på huruvida det kan vara aktuellt med kompensati­on för dem som inte fått det stödet de har rätt till.

– Det är jag inte insatt i tyvärr, så det kan jag inte svara på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden