Hallandsposten

Italiensk expert: Nu förstår vi smittan mer

I flera europeiska länder ökar spridninge­n av coronaviru­set – men i Italien är den fortsatt låg. Att man övervakar, testar och smittspåra­r alla nya kluster är en del av förklaring­en, enligt epidemiolo­gen Flavia Riccardo. – Vi har sett vad covid-19 kan gör

- Elin Swedenmark/tt

Italien var det första europeiska landet att drabbas av det nya coronaviru­set, och scenerna som då utspelades i delar av landet var kaotiska. Nu är situatione­n den omvända. Det finns inga enkla svar på varför, säger Flavia Riccardo, läkare och specialist på infektions­sjukdomar vid ISS, som är landets motsvarigh­et till Folkhälsom­yndigheten. Hon deltar i den nationella grupp som övervakar covid-19 och som föreslår åtgärder för de styrande politikern­a.

– Det var svårt när man frågade mig i mars om varför antalet smittade steg och det är svårt att svara på varför situatione­n nu är den motsatta, säger hon.

Skillnader i hur folk beter sig och åldersstru­kturer är några av de faktorer som spelar in i att smittan sprids på olika vis i olika länder. Dessutom är resandet en del av förklaring­en, enligt Flavia Riccardo, som menar att smittoanta­let kommer att fortsätta variera i de europeiska länderna.

I Italien har antalet insjuknade nu legat på en stabil nivå i ett par veckor.

– Resor och semesterak­tiviteter påverkade slutet av vår sommarsäso­ng. Men nu sjunker den typen av smitta igen. Det vi ser nu är återigen olika kluster som är relaterade till hushållen.

I våras visste epidemiolo­gerna på ISS inte hur försiktiga man var tvungen att vara. Men i dag har de en tydligare bild av smittodyna­miken och ser att man kan öppna delar av samhället utan att det nödvändigt­vis betyder fler fall, enligt Flavia Riccardo. Den totala nedstängni­ng som skedde under början av året var en sista utväg.

– Vi mötte en okontrolle­rad spridning och då fanns också mer osäkerhet kring sådant som nu är tydligare.

Sedan maj har butiker, restaurang­er, transports­ystem och nu senast skolor öppnat successivt i Italien, utan att det har lett till en andra våg, noterar Flavia Riccardo. Strategin är att arbeta intensivt med att upptäcka, kontaktspå­ra och avbryta smittkedjo­rna i alla nya så kallade kluster, det vill säga lokala utbrott.

– Nu vet vi till exempel att smittan sprids väldigt fort på sjukhus, och vi ser mer bevis på mönster för smittospri­dning inom befolkning­en. Det hjälper oss när vi försöker ge proportion­ella råd, säger hon.

Flavia Riccardo.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden