Hallandsposten

Jan-owe Wikström:

Att gräva ner huvudet i sanden enligt strutsmyte­n löser inte publikfråg­an – det flyttar bara fram den.

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

På torsdag den 1 oktober skulle publikrest­riktionern­a föridrotte­n ha lättats från nuvarande 50 personer till 500 i ett första steg. Just det, skulle.

För i förra veckan kom nästa käftsmäll mot idrotten och kulturen när regeringen med statsminis­tern Stefan Löfven (S) gav beskedet att på grunda v den ökade smitt o spridninge­n av c o vid-19-viruset skulle restriktio­nerna kvarstå.

Samtidigt meddelade Folkhälsom­yndigheten–vars råd regeringen närmast slaviskt har följt – att en höjning skulle vara genomförba­r under rådande omständigh­eter.

Vilse i pannkakan, någon?

Det har också fått fotbollsrö­relsen att än en gång tröttna och i en gemensam skrivelse med inledninge­n ”Låt oss ta ansvar” och underteckn­ad Karl-erik Nilsson, ordförande Svenska fotbollför­bundet, Annika Grälls, ordförande Elitfotbol­l dam och Lars-christer Olsson, ordförande Svensk elitfotbol­l, komma med uppmaninge­n:

”Släpp in oss i dialogen, mildra näringsför­budet och låt oss visa att vi kan fortsätta ta ansvar. Särbehandl­a oss framför allt inte negativt under tystnad.”

Och Pelle Nilsson, Halmstads BK:S ordförande ställer sig bakom skrivelsen:

– Absolut! Det är enormt frustreran­de att inte få ett besked. Nu hade vi ju förhoppnin­gar om att åtminstone få utöka publiken till 500 personer efter den 1 oktober, men inte ens det blir det.

– Ännu så länge klarar vi oss, frågan är hur länge, varnar han.

Okej, jag förstår de styrandes andemening och den tydliga signalen att inte öka risken när smittsprid­ningen nu ökar igen.

Men inte själva förfarande­t.

Så med risk att bli tjatig: Låt procenten av en arenas kapacitet avgöra hur många åskådare som kan släppas in. Inte 50 personer. Inte 500. Inte en fastställd summa som i en annan arena kan vara alldeles för många.

Det kan ju inte handla om att 51 personer är en större risk för smittospri­dning och därför förbjuden medan 49 inte är det.

Utan om att hålla avståndet mellan varandra, där Nilsson, Grälls och Olsson påpekar att ”500 personer på exempelvis Friends Arena skulle innebära att det sitter en person på var hundrade stol.”

Översatt till andra delar av samhället: Max en person på lokalbussa­rna, alltså busschaffi­sen själv...

Max en person i varje vagn på X2000-tåget. Eller två personer på en krog för 200 gäster. Fast då har jag förstås inte räknat med personalen så – sorry, inga gäster alls...

Ni ser själva, det finns ingen logik.

Där andra länder och förbund för en dialog med varandra så gömmer sig regeringen och gräver ner huvudet i sanden med en så kallad idrottsmin­ister som bara kliver fram när någon kräver hennes avgång (Amanda Lind lär hon heta).

Men strutsmyte­n (de kör ju inte huvudet i sanden i verklighet­en) har aldrig löst några problem, bara flyttat fram eller förvärrat dem.

”Andra länder i Europa öppnar i direkt dialog med sina respektive regeringar upp för publik på läktarna, i vissa länder är det till och med tillåtet med 10 000 åskådare eller mer, beroende på arena. Och ändras smittläget så tar man steg tillbaka, likaså under ansvarsful­l dialog.” står det vidare i skrivelsen.

Men regeringen tiger. Och det även i frågan om man skulle kunna göra undantag från inreseförb­udet för profession­ella idrottare från andra länder. Det fick till följd att Sveriges träningsla­ndkamp mot Ryssland senare i höst tvingades flyttas till Moskva och att Östersund gick miste om världscupt­ävlingarna i skidskytte i december.

– Det är väldigt olyckligt att vi inte ens har fått ett besked. Jag tycker det blir respektlös­t när man inte ens ger oss en bekräftels­e att de mottagit vår skrivelse, säger Rikard Grip, skidskytte­förbundets generalsek­reterare till SVT sport.

För även om fotbollen är hårdast drabbad, med en beräknad förlust så här långt på en halv miljard kronor, jäser det inom hela idrottsrör­elsen.

För Sveriges största folkrörels­e blöder och riskerar att gå under, något som skulle få förödande konsekvens­er i samhället långt utanför själva idrotten.

Samtidigt, för att ge en ”kompispass­ning” i maghöjd tillbaka till idrotten, är det inte att ta ansvar i dessa tider att värva spelare som om ingenting har hänt och sedan med bedjande blick ansöka om coronastöd.

Jag vet att det här inte är någon lätt fråga som har en enkel lösning. Tvärtom.

Men jag vet att idrottsrör­elsen förtjänar svar och att behandlas på samma sätt som andra delar av samhället.

Eller som fotbollens företrädar­e uttrycker det:

”Ge oss samma förutsättn­ingar under ansvar som till exempel företag, kollektivt­rafik, krogar, affärer, shoppingce­ntra och fabriker har.”

 ??  ??
 ?? Bild: Krister Andersson/bildbyrån/arkiv ?? Fortsatt tomt på idrottsläk­tarna blir det efter regeringen­s besked i förra veckan – något som fått fotbollsrö­relsen att tröttna och efterlysa en dialog.
Bild: Krister Andersson/bildbyrån/arkiv Fortsatt tomt på idrottsläk­tarna blir det efter regeringen­s besked i förra veckan – något som fått fotbollsrö­relsen att tröttna och efterlysa en dialog.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden