Hallandsposten

Lokala företag får miljoner i coronastöd

Hylte: Tio lokala företag har beviljats omställnin­gsstöd för minskad omsättning under coronapand­emin. Gnotec har fått mer pengar än alla andra tillsamman­s – över 3,2 miljoner kronor.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

– Det här stödet har varit väldigt välkommet och viktigt för oss. Vi tappade oerhört mycket i omsättning under den perioden när pandemin pågick som värst, säger Christina Nilsson, platschef på Gnotec i Kinnared.

Riksdag och regering beslutade om omställnin­gsstöd den 17 juni i år. Företag runt om i landet har därefter haft fram till den 1 september på sig att ansöka om stödet via Skatteverk­et. Stödet ska hjälpa företag vars omsättning minskade med minst 30 procent under mars och april i år jämfört med förra året på grund av coronapand­emin.

I Hylte kommun har totalt tio företag beviljats detta coronastöd. Gnotec Sweden med huvudsäte i Kinnared beviljades 3 261 636 kronor i stöd, vilket är mest i hela södra Halland. Men det har sin orsak, enligt Christina Nilsson.

– Vår omsättning blev långt mer än halverad under några månader.

Företaget har drabbats hårt under krisen och tvingades korttidspe­rmittera alla sina anställda. Många arbetade då 40 procent och fick 90 procent av lönen från staten för den övriga tiden.

– Det har varit väldigt gradvis. I mars–april började vi direkt med permitteri­ngar. I takt med utveckling­en hos våra kunder, när vi har fått mer att göra igen, så har vi minskat graden av permitteri­ngar. Just nu har vi ett fåtal tjänster som har en liten grad av permitteri­ng, där de jobbar fyra dagar i stället för fem, berättar Christina Nilsson.

Gnotec fick betydligt färre uppdrag när flera jättar inom fordonsind­ustrin stängde ned sin produktion tillfällig­t.

– Vi har försökt jobba mycket med kompetensu­tveckling för att ändå använda tiden till att öka kompetense­n och komma tillbaka starkare. Det har till exempel varit internutbi­ldningar där vi tränar upp personal på olika maskiner.

Nya arbetssätt och restriktio­ner infördes på arbetsplat­sen och genom att skicka ut nyhetsbrev och filmsnutta­r höll Gnotec sin personal uppdaterad med informatio­n, även om vissa arbetade hemifrån.

– Vi stängde ned fabriken för besökare och var väldigt noga med att

man vid minsta symtom stannade hemma eller jobbade hemifrån. Alla resor fick avbokas och vi fick använda Teams (program för digitala möten, reds anm.) mycket mer.

Hur har era anställda tacklat den här perioden?

– Jag tycker att de har varit oerhört duktiga och visat stor förståelse och engagemang. När våra kunders behov ändras väldigt snabbt ställer det krav på flexibilit­et och att vi snabbt kan leverera.

Hur känns läget i dag?

– Om du hade frågat mig för tre veckor sedan hade jag svarat att det börjar kännas som vanligt igen, men nu ser man hur smittotale­n ökar igen i Europa och Sverige. Då blir man ändå lite orolig.

 ?? Bild: Fanny Berg/arkiv ?? Christina Nilsson, platschef på Gnotec i Kinnared.
Bild: Fanny Berg/arkiv Christina Nilsson, platschef på Gnotec i Kinnared.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden