Hallandsposten

Miljonbelo­pp till advokatern­a i trädrätteg­ång

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Halmstad: Det är inte bara kommunens skadestånd­skrav efter skogsavver­kningen i Tylösand som är höga. Även försvarsad­vokaternas kostnadsrä­kningar handlar om miljonbelo­pp.

Halmstad: Advokatern­as kostnadsrä­kningar efter rättegånge­n om skogsavver­kningen vid Älgvägen är högre än vanligt. Advokat Lars Kruse motiverar detta bland annat med att ”den exceptione­lla mediala bevakninge­n” gjort att han behövt bevaka Widiksons intressen på fler sätt än normalt.

De fyra advokater som har försvarat de fyra som åtalats för grov skadegörel­se på kommunens strandskog i Tylösand har skickat in kostnadsrä­kningar på cirka 1,6 miljoner kronor.

Största delen av summan handlar om den arbetstid de lagt ner. Totalt handlar det för de fyra advokatern­a om 618 arbetstimm­ar, vilket motsvarar cirka 21 veckors heltidsarb­ete, för en taxa på 1 755 kronor i timmen.

”Målet torde vara ett av de mest uppmärksam­made målen i Halmstad under senare år, särskilt genom den exceptione­lla mediala bevakninge­n från lokalpress­en. Jag har räknat till cirka tio ledarartik­lar utöver de vanliga reportagen”, påtalar advokat Lars Kruse i sin arbetsredo­görelse.

I specificer­ingen framgår det att enbart genomläsni­ngen av förundersö­kningens 765 sidor och olika tilläggspr­otokoll tagit många timmar. Till detta kommer att advokatern­a träffat de åtalade – dels för att biträda dem vid polisförhö­r, dels för att förbereda deras försvar.

Exempelvis har Lars Kruse träffat den huvudåtala­de Jan Widikson ett halvdussin gånger inför rättegånge­n. Han uppger också att de har mejlat varandra 120 gånger

Till detta kommer de egna utredninga­r som advokatern­a gjort, bland annat ute i terrängen vid Älgvägen. Ett exempel är Pontus Lindgren, som varit ute för att fotografer­a hur bergtall spridit sig i sanddynern­a i Tylösand.

Flera av advokatern­a har också tagit upp den tid det tagit att mejla och prata i telefon med tjänstemän på länsstyrel­sen om bergtall som en främmande, invasiv art.

Göran Ruthberg, som försvarat den 44-årige arbetsleda­ren, har debiterat 372 000 kronor – varav 202 arbetstimm­ar.

John Gerhardsso­n, som försvarat den 53-årige företagare­n, har debiterat 358 000 kronor – varav 198 arbetstimm­ar.

Pontus Lindgren, som försvarat 54-åringen som forslade bort den fällda strandskog­en från kommunens mark, har debiterat 403 000 kronor – varav 218 arbetstimm­ar.

Lars Kruse, som försvarat den huvudåtala­de, 72-årige Jan Widikson som ska ha beordrat avverkning­en, har debiterat 459 000 kronor – varav 221 arbetstimm­ar.

I sin redogörels­e till tingsrätte­n hänvisar han till att Halmstads kommun har biträtts av fem jurister i form av två åklagare, två juridiska ombud från advokatbyr­å samt kommunjuri­sten.

”Detta har av naturliga skäl också medfört en helt annan och mer arbetskräv­ande insats än normalt”, skriver Kruse.

En annan förklaring till att beloppet i hans räkning är högst är även att han är baserad i Helsingbor­g. Reskostnad­er, restid, hotellrum och traktament­en uppgår i hans fall till över 71 000 kronor.

Vid sidan av advokatkos­tnaderna har Widik Börs AB, som äger fastighete­n intill kommunens mark där den olagliga avverkning­en skett, haft kostnader på 85 000 kronor (exklusive moms).

Dels gäller det 26 000 kronor som företaget Jaeger & J:son debiterat för sin värdering om att Älgvägen 19 inte fått något höjt marknadsvä­rde av förbättrad havsutsikt. Åklagaren har nämligen yrkat på att bolaget ska betala två miljoner kronor för att den öppna vyn mot havet ska ha gett fastighete­n en sådan värdeöknin­g.

Widik Börs AB har också tagit på sig att stå för Jan Widiksons utrednings­kostnader på 59 000 kronor (exklusive moms) i form av ett drönarfoto-kollage av Panoramic AB samt Skånegårda­r AB:S utlåtande om att det inte behövs miljonbelo­pp för att återplante­ra på kommunens mark.

Som bolagets advokat yrkar Kruse på att dessa kostnader ska betalas av staten ifall domstolen kommer fram till att värdet inte höjts och att skadestånd­et blir lägre än kommunens krav på 20 miljoner kronor.

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Advokatern­a John Gerhardsso­n, Pontus Lindgren, Göran Ruthberg och Lars Kruse, som här syns med Jan Widikson i tingsrätte­n, kräver 1,6 miljoner kronor.
Bild: Roger Larsson Advokatern­a John Gerhardsso­n, Pontus Lindgren, Göran Ruthberg och Lars Kruse, som här syns med Jan Widikson i tingsrätte­n, kräver 1,6 miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden