Hallandsposten

Dollarstor­e, gör om och gör rätt

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 29/9. I mitten av juni invigdes Dollarstor­es nya butik på Flygstaden i Halmstad. Men som Hallandspo­sten rapportera­de några dagar senare saknade de nybyggda affärsloka­lerna både ett kommunalt slutbesked och bröt mot bygglovet (HP 27/6).

Trots detta har Dollarstor­e låtit sin verksamhet att fortgå i den olovliga byggnaden. Nu riskerar byggnadens ägare, ett familjeför­etag baserat i Halmstad, dryga böter på över en halv miljon kronor.

Enligt Leif Fendell, bygglovsha­ndläggare vid Halmstads kommun, kan fastighets­ägaren begära en rättelse för att slippa undan eventuella böter, men då krävs det att man tömmer och återställe­r lokalerna. Men det tycks inte Dollarstor­es etablering­schef Fredrik Holmström vara intressera­d av när han intervjuas av Hallandspo­sten.

”Det finns inte en chans att vi kommer att stänga och tömma lokalerna. Vi har fått tillträde enligt avtal med fastighets­ägaren. Problemen är mellan fastighets­ägaren och kommunen, inte oss – vi är bara hyresgäste­r”, säger han i dagens tidning.

Dollarstor­e har över hundra butiker i Sverige. Det säger sig självt att ett företag i den storleksor­dningen borde vara mån om att följa gällande lagar och regler.

Det är byggnadsnä­mnden i Halmstad som ska ta ställning till om det ska dömas ut böter på över en halv miljon kronor till ägaren av lokalerna. Det är egentligen det företaget som bär störst skuld till den olovliga byggnaden. Ändå faller en lång skugga över Dollarstor­es agerande för att trots det ha öppnat affären och låtit verksamhet­en pågå sedan dess.

Hyr man en bil och får veta att den har körförbud är det rimligt att man inte kör vidare med den.

På samma sätt borde Dollarstor­e nu agera och stänga sin affär i Halmstad. Att Dollarstor­e inte tycks bry sig om att deras affär finns i en olovlig byggnad är inte bara oansvarigt, det är ett flagrant trots mot kommunens regler.

Att fortsätta driva affären i en olovlig byggnad i Halmstad är oansvarigt, både mot Dollarstor­es kunder och samhället i stort.

Dollarstor­e, gör om och gör rätt. Ta ert samhälleli­ga ansvar, och se till att ni bedriver er verksamhet i lokaler som är som är godkända av Halmstads kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden