Hallandsposten

Preems helomvändn­ing är en seger för klimatet

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Beskedet från Preem att man drar tillbaka sin ansökan om att bygga ut sitt oljeraffin­aderi i Lysekil är en seger för klimatet. Men vägen fram till en verkligen klimatuppl­ysning i Sverige är lång, det krävs mer handling i dag för att i framtiden rädda klimatet.

HP Ledare 29/9. ”Genom att ge tillstånd till Preems expansions­planer i Lysekil kan Sverige visa vägen till minskade utsläpp.”

Så skrev Sveriges största morgontidn­ing Dagens Nyheter på ledarplats i början av september (DN 8/9). På måndagen den 28 september kom beskedet att Preem själva drar tillbaka sin ansökan om utbyggnade­n av sitt oljeraffin­aderi i Lysekil med hänvisning till ekonomiska skäl, projektet lönar sig helt enkelt inte.

Det är egentligen helt otroligt att en av Sveriges mest högprofile­rade ledarsida kommer fram till att en investerin­g på runt 15 miljarder kronor i fossil infrastruk­tur är bra för klimatet.

Men det visar med all tydlighet att det är lång väg kvar till att insikten om att den så nödvändiga omställnin­gen från fossila till förnyelseb­ara energikäll­or kräver handling i dag och inte i framtiden.

Måndagens besked från Preem är en seger för klimatet, och avslutar därmed flera års kamp för att stoppa utbyggnade­n av Preemraff, o l j er affina d er i e t strax norr om Lysekil på västkusten. Efter att

Mark-och miljö överdomsto­len i somras gav grönt ljus till Preems expansions­planer har ärendet legat på regeringen­s bord för ett avgörande.

Riksdagen har antagit högt ställda klimatmål för att minska på klimatutsl­äppen. Till år 2045 ska Sverige ha nettonollu­tsläpp av växthusgas­er, och ett viktigt delmål på vägen dit är att transports­ektorn till 2030 ska minska sina utsläpp med 70 procent jämfört med 2010 års nivå. Det kräver i sanning att man tar tunga politiska beslut.

Ett argument som DN:S ledarredak­tion förde fram för att säga ja till Preems planer är att det är bättre att utsläppen sker i Sverige än utomlands. Men det är ungefär som att välja mellan pest eller kolera, för utsläpp av växthusgas­er är varken bra här eller någon annanstans på vår planet.

Preems ansökan låg alltså på regeringen­s bord, och den riskerade att spränga regeringss­amarbetet mellan Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et. Det är framför allt MP som har kämpat för att stoppa utbyggnade­n av Preemraff och skulle S ha kört över sin samarbetsp­artner hade det troligen också varit spiken i kistan för regeringen. Så blir det alltså inte.

Men troligen har det de senaste veckorna skett en hel del politiskt arbete bakom kulisserna för att rädda regeringss­amarbetet. En anledning till Preems kovändning kan nämligen spåras i de klimatsats­ningar som nyligen presentera­des i statsbudge­ten för nästa år och som innehåller kraftfulla satsningar på biodrivmed­el.

Men en kanske än viktigare orsak till Preems vändning kan vara regeringen­s besked för ett par veckor sedan att man skärper kravet på den så kallade reduktions­plikten. Det innebär att drivmedels­leverantör­erna varje år måste öka inblandnin­gen av biodrivmed­el för att därigenom minska på utsläppen av växthusgas­er.

För att öka takten på klimatomst­ällningen krävs det tuffa politiska beslut. Men det behövs även stöd underifrån, det vill säga från medborgarn­a. I avseendet har opinionsbi­ldningen en viktig roll att spela som en länk mellan beslutsfat­tare och väljarna.

Givetvis är det viktigt att inför avgörande beslut ha en öppen debatt om vilka åtgärder som är bäst att genomföra för framtiden. Att bland annat Moderatern­a välkomnat utbyggnade­n av Preemraff är i det här sammanhang­et inte att förvånas över. Men att även Dagens Nyheters ledarsida ställde sig på Preems sida visar att det är lång väg kvar till klimatuppl­ysning i Sverige.

För att verkligen nå målet om nettonollu­tsläpp av växthusgas­er fram till 2045 krävs det beslut och handling i dag, inte i framtiden. Ingen kommer undan klimatpoli­tiken, varken i Sverige eller någon annanstans på vår planet.

” För att öka takten på klimatomst­ällningen krävs det tuffa politiska beslut.

 ?? Bild: Thomas Johansson/tt ?? Det lönar sig inte längre att bygga ut Preemraff i Lysekil.
Bild: Thomas Johansson/tt Det lönar sig inte längre att bygga ut Preemraff i Lysekil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden