Hallandsposten

Dollarstor­es tidiga start kan kosta en halv miljon

Flygstaden: Ägaren till Dollarstor­es lokaler riskerar böter på över en halv miljon kronor. Kommunen anser att verksamhet­en bedrivs olovligen då det saknas rätt tillstånd. – De har tagit byggnaden i bruk utan slutbesked och haft kunder där hela sommaren, s

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se

En byggproces­s kan vara lång och komplicera­d. Det gäller att vara påläst och göra rätt hela vägen, annars kan kalaset blir extra dyrt.

I juni, när Dollarstor­e slog upp portarna till sin nya butik på Flygstaden gjordes det utan ett så kallat slutbesked – ett tillstånd som visar att byggnaden är färdig och att den får tas i bruk.

”Jag är inte ett dugg förvånad. Halmstad är den värsta byggproces­sen vi haft någonsin”, sade

Dollarstor­es etablering­schef Fredrik Holmström efter bakslaget.

Ärendet försvårade­s också av att byggherren gjort så pass stora ändringar med fastighete­n att åtgärderna inte längre rymdes inom det ursprungli­ga bygglovet, enligt kommunen.

”Det inte den byggnad som man fått bygglov för som står på platsen”, slog bygglovsch­ef Katarina Finyak fast, och menade att det därför inte går att utfärda något slutbesked.

I kommunens mening har Dollarstor­e sedan i juni bedrivit sin verksamhet olovligen. Därför går förvaltnin­gen nu vidare med en sanktionsa­vgift.

– Det är inget konstigt ärende. De har tagit byggnaden i bruk utan slutbesked och haft kunder där hela sommaren, säger Leif Fendell, handläggar­e på bygg- och miljöförva­ltningen.

Dollarstor­e hyr fastighete­n av ett lokalt familjeför­etag. Det är familjeför­etaget som nu riskerar sanktionsa­vgiften eftersom byggnaden tagits i bruk utan tillstånd.

Avgiften uppskattas till 568 546 kronor. Sista ordet har byggnadsnä­mnden när ärendet lyfts vid nästa sammanträd­e.

Leif Fendell berättar att det varit möten mellan kommunen och fastighets­ägarna sedan Dollarstor­es öppning.

– Det har varit lite upprörda känslor men så vitt jag vet har mötena inte resulterat i något som skulle påverka vår handläggni­ng, säger han.

Vad kan fastighets­ägaren göra för att slippa undan avgiften?

– Man har alltid möjlighet till rättelse. I det här fallet skulle det innebära att man tömmer och återställe­r lokalerna, säger Leif Fendell.

För Dollarstor­es etablering­schef Fredrik Holmström var sanktionsa­vgiften en nyhet. Han säger att rättelsen, så som den beskrivits av kommunen, är otänkbar.

– Det förstår du själv. Det finns inte en chans att vi kommer att stänga och tömma lokalerna. Vi har fått tillträde enligt avtal med fastighets­ägaren. Problemen är mellan fastighets­ägaren och kommunen, inte oss – vi är bara hyresgäste­r, säger han.

Enligt Holmström rullar verksamhet­en på bra i Halmstad, trots sommarens ”gnäll och skriverier”.

– Det går jättebra för oss i Halmstad. Kunderna älskar oss och personalen är jättenöjd, säger han.

Hallandspo­sten har sökt fastighets­ägaren som inte vill kommentera ärendet.

 ?? Bild: Johan Persson/arkiv ?? Fastighets­ägaren till Dollarstor­es lokaler riskerar böter på över en halv miljon kronor.
Bild: Johan Persson/arkiv Fastighets­ägaren till Dollarstor­es lokaler riskerar böter på över en halv miljon kronor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden