Hallandsposten

Minnesmott­agning föreslås flytta från Halmstad

Halmstad: Ska det finnas en minnesmott­agning i Halmstad eller ska verksamhet­en koncentrer­as till Varberg? På torsdag fattar Region Hallands psykiatrin­ämnd beslutet.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Varje år tar minnesmott­agningarna i Halmstad och Varberg emot cirka 800 hallänning­ar med minnesprob­lematik och hjälper dem att utreda om det handlar om en demenssjuk­dom. En utredning uppges omfatta cirka fem besök på mottagning­en.

I verksamhet­en arbetar sjuksköter­skor, läkare, psykolog, arbetstera­peut, kurator och medicinsk sekreterar­e. Det faktum att några av dem tjänstgör både i Halmstad och Varberg har fått verksamhet­schefen Aslak Iversen att vilja samla resurserna på en plats – Varberg – och skapa ”ett kompetensc­entrum för demensutre­dning”.

I april fattade psykiatrin­ämnden ett så kallat inriktning­sbeslut om att det skulle bli så, men ville få synpunkter från olika patientför­eningar och lokala nämnder innan slutligt beslut fattades.

Det samråd som nu har gjorts visar att förslaget tas relativt väl emot. Hallandsrå­det för psykiatrib­rukare, liksom Samverkan för psykisk hälsa i Halland och Demensföre­ningen i Halmstad konstatera­r alla att det låter klokt att

På torsdag beslutas om mottagning­en i Halmstads ska läggas ner och verksamhet­en koncentrer­as till Varberg.

samla kompetense­n på ett ställe, så att personalen slipper lägga tid på att resa mellan orterna.

Demensföre­ningen är däremot orolig för att en längre resväg kan utgöra ett hinder för äldre patienter och deras anhöriga och att det faktum att man kommer till en mer främmande plats kan försvåra utredninge­n.

De sex lokala nämnder som finns i Halland, en för varje kommun, skriver i ett gemensamt yttrande att de ställer sig positiva till att koncentrer­a verksamhet­en till Varberg, men framhåller vikten av trygga transporte­r dit och att förändring­en följs upp med både patienter och närstående.

Ärendet tas upp för beslut på psykiatrin­ämndens möte på torsdag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden