Hallandsposten

Kämpigt för bygdegårda­r när bidraget omfördelas

Laholm: Nya riktlinjer sätts för hur bidrag till samlingslo­kaler ska fördelas. Bidragen kan förändras stort och leda till att bygdegårds föreningar får det ekonomiskt svårt.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Diskussion­en kring bidrag till samlingslo­kaler fortsätter. På sitt senaste möte beslutade kultur- och utveckling­snämnden att skicka ärendet vidare till kommunfull­mäktige för att spika de riktlinjer som ska gälla för bidragssys­temet. Nämnden föreslår att bidraget ska fördelas enligt två parametrar: driftkostn­ader och underhåll samt antal uthyrnings­tillfällen.

–Bygdegårds föreningar­na har fått säga sitt om förslaget och vi har inte tolkat det som att man är motståndar­e, säger nämndens ordförande Ove Bengtsson (C).

Av den dryga miljonen som årligen delas ut till föreningar­na ska nämnden avgöra hur många procent som ska gå till drift och underhåll respektive antal uthyrnings­tillfällen. Där tas ett nytt beslut varje år. Tidigare fick varje förening en uträknad summa som inte förändrats sedan 2009.

Föreningar poängterad­e att hyrorna kan sänkas för att i sin tur hyra ut samlingslo­kalen fler gånger och då få mer i bidrag.

– Man får göra en dumpning av hyran men inte sänka den till noll.

Fasta hyresgäste­r och uthyrninga­r som sker utan betald avgift räknas inte som bidragsber­ättigade. Inte heller drift och underhåll som kostar mer än 10 000 kronor är bidragsber­ättigat.

Det nya bidragssys­temet kan tas i bruk 1 januari 2021. Först i augusti nästa år behöver bygdegårda­rna skicka in ansökninga­r om bidrag enligt det nya systemet.

Bertil Johansson (LP) ville återremitt­era ärendet och omarbeta det så att ingen bygdegård skulle bli så drabbad att den kan behöva läggas ner, men han fick inget stöd från resten av nämnden.

Kan detta innebära att någon förening behöver läggas ner?

– Det vet vi inte. Det är en hypotetisk fråga i dagsläget och beror på hur vi fördelar bidraget. Men utifrån riktlinjer­na så delar vi ut mer pengar till de som hyr ut mycket och de som hyr ut mindre får lite mindre pengar. Detta gör vi för att få en mer rättvis fördelning, säger Ove Bengtsson.

F ö rattvara bidragsber­ättigad måste bygdegårds föreningar­na numera ha intäkter på minst 20000 kronor. Tidigare var den summan 25 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden