Hallandsposten

Tjuv utvisas ur landet – fälls för inbrottsna­tt i Mellby

Mellby: Ett dragspel värt 30 000 kronor var en av många saker som stals när tre tjuvar drog fram i Mellby. Nu döms en av dem till ett långt fängelsest­raff och utvisning.

- Jonatan Gernes

Tre lantligt belägna fastighete­r i Laholms kommun drabbades av stölder natten 24–25 augusti 2017. Tre år efter händelsen har en 26årig man nu erkänt och dömts för inbrotten.

Han greps av polisen i somras. Genom en omfattande utredning kunde polisen knyta honom till sammanlagt fem inbrott. Bland annat fanns hans fingeravtr­yck på fönstren vid två av husen.

Mannen berättade att han begått stölderna med två andra, som är oidentifie­rade. Han tyckte att polisens frågor var ”skrattreta­nde” och ”korkade”. Stjäla var hans livsstil och sakerna såldes utomlands, uppgav han i förhör.

I ett fritidshus i Mellby stals bland annat ett dragspel, en väska och ett cigarettet­ui där bara musikinstr­umentet var värt 30 000 kronor.

I en maskinhall i närheten stals alkohol och två luftgevär, samt ammunition, kopparrör och verktyg för cirka 10 000 kronor. I

Polisen hittade både skoavtryck och fingeravtr­yck vid ett av inbrotten i Mellby.

en annan närbelägen maskinhall, som tillhör ett par hästföreta­gare, stals elektronik, verktyg och ett kassaskåp med ett uppgivet värde på cirka 92 000 kronor.

Tidigare samma vecka hade han också brutit sig in i två bostadshus i Vänersborg och Falkenberg, när ägarna låg och sov.

Vänersborg­s tingsrätt dömer 26-åringen till ett och ett halvt års fängelse. Han utvisas ur Sverige i fem år. Han ska också betala skadestånd till de drabbade och deras försäkring­sbolag.

Hästföreta­garna får dock bara rätt till 3 300 kronor, för det skadade kassaskåpe­t och en trasig säckkärra. Domstolen tycker att det saknas kvitton och fakturor som visar kostnadern­a i övrigt.

 ?? Bild: Polisen ??
Bild: Polisen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden