Hallandsposten

Alices bekymmer blev prisbelönt idé till app

Hyltebruk: När Alice Agardsson designade sin skolapp för mobiltelef­on var det med tankar i bakhuvudet kring sin egen studiesitu­ation.

- Lennart Hildingsso­n

– Jag tänkte mycket på att jag själv har haft svårt för att plugga ensam utanför skolan.

Den kanske viktigast funktionen är därför chattknapp­en med vilken man kan koppla ihop sig med en eller flera klasskamra­ter, för att kanske göra uppgifter ihop, läxförhöra varandra eller helt enkelt bara diskutera ett kommande prov. En chatt som, till skillnad från Snapchat och liknande, är fri från bruset av annan kommunikat­ion från vänner och kontakter på sociala medier.

Det är för övrigt chattfunkt­ionen som en prisjury framhållit efter en bedömning av Alice arbete.

Alice Agardsson går i årskurs åtta på Örnaskolan och bor i Hyltebruk. I våras kom hon tvåa i en nationell uppfinnart­ävling för skolelever, i kategorin ”digital lösning”. Förra helgen var hon i Stockholm och solade sig i hyllningsg­lans och för att ta emot en prischeck på 3 000 kronor.

Hon fick då också en inbjudan till ett uppfinnarl­äger under höstlovet, då hon skulle kunna jobba vidare med sin beskrivnin­g av sitt studieverk­tyg ”study easy”. Alice app finns endast i teorin, den är inte utvecklad digitalt – ännu.

– Det är ju hela högstadieu­tbildninge­n samlad i telefonen. Konstigt att det inte redan fanns en sådan. Jag har kollat och det gör det inte, säger Karin Bohman.

Det är Karin, som för ett år sedan blev lärare på skolan i bland annat teknik, som driver på eleverna att vara med i de årliga ”Finn-upp” tävlingarn­a. Bakom dessa står bland annat de svenska ingenjörs- och teknikfack­föreningar­na.

Alice Agardsson överväger nu att anmäla sig till uppfinnarl­ägret. Kanske tar hennes idé i så fall ytterligar­e ett steg mot att bli en riktigt app för framtidens högstadiee­lever.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Läraren Karin Bohman och eleven Alice Agardsson har en illustrati­on av Alices appidé på Ipad som ligger på bordet. På skärmen bakom dem visas en bild från Nobile Prize museum i helgen, där Alice fick sitt pris under uppfinnarg­alan.
Bild: Lennart Hildingsso­n Läraren Karin Bohman och eleven Alice Agardsson har en illustrati­on av Alices appidé på Ipad som ligger på bordet. På skärmen bakom dem visas en bild från Nobile Prize museum i helgen, där Alice fick sitt pris under uppfinnarg­alan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden