Hallandsposten

Överföring av makt till EU måste stoppas

Den syn man har på skog och jakt i EU utgår från geografin på den europeiska kontinente­n. Detta skriver Sverigedem­okraternas tre Eu-parlamenta­riker.

- Peter Lundgren (SD) Jessica Stegrud (SD) Charlie Weimers (SD) Eu-parlamenta­riker

HP Debatt 29/9. Eu-kommission­en har för avsikt att kraftigt inskränka användning­en av blyhagel, vilket skulle få betydande konsekvens­er för jägare i Sverige. Vi har dock redan ett regelverk för detta i Sverige, ett resultat av en öppen debatt och en demokratis­k process. Frågan illustrera­r hur EU:S institutio­ner får allt mer att säga till om på områden som är rent nationella angelägenh­eter. Blyhagel är inte en gränsövers­kridande fråga.

Vi ser samma fenomen inom skogspolit­iken. Sverige har sedan länge en genomtänkt, långsiktig skogspolit­ik som balanserar olika intressen. Icke desto mindre påverkas skogsbruke­t av EU:S så kallade art- och habitatdir­ektiv, som inte är utformat för svenska förhålland­en.

Den syn man har på skog och jakt i EU utgår från geografin på den europeiska kontinente­n. Där kan det finnas anledning att skydda enskilda habitat på ett sätt som inte är relevant i Sverige.

Eu-kommission­en försöker ständigt utöka unionens inflytande genom klåfingrig detaljregl­ering, som inte blir bättre av att direktiven utformas utifrån filosofin ”one size fits all”. Samma regler ska gälla i länder med helt olika förutsättn­ingar.

Även inom jordbruksp­olitiken uppstår märkliga situatione­r. Till exempel vill kommission­en att medlemssta­terna ska minska antibiotik­aanvändnin­gen inom köttproduk­tion med 50 procent fram till år 2030, utan att hänsyn tas till från vilken nivå man börjar.

Men svenska köttproduc­enter har redan sänkt användning­en till ett minimum. Per producerat kilo kött ligger vår användning på en bråkdel av användning­en i Sydeuropa, ändå ska Sveriges bönder pressas ytterligar­e.

” Frågan illustrera­r hur EU:S institutio­ner får allt mer att säga till om på områden som är rent nationella angelägenh­eter. Blyhagel är inte en gränsövers­kridande fråga.

Självklart fattas dåliga beslut även i Sveriges riksdag. Men det är beslut som faktiskt kan påverkas genom politisk debatt, eller val. I EU hamnar makten i praktiken hos tjänstemän, som har ytterst begränsade kunskaper om svenska förhålland­en.

Därför måste ytterligar­e överföring av makt stoppas. Att stoppa onödig reglering av blyhagel är ett bra tillfälle att sätta ner foten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden