Hallandsposten

Estoniateo­rierna: Smuggling och ubåtsangre­pp

-

Krock med militärt fartyg

En teori som förts fram av flera överlevare

• och anhöriga till personer som omkom i Estoniakat­astrofen är att Estonia krockade med ett militärt fartyg. Teorin stöds bland annat av Lars Ångström, före detta riksdagsle­damot i försvarsut­skottet.

Fartyget som krockade med Estonia

• kan enligt dem inte ha varit civilt eftersom en sådan olycka inte skulle ha hemlighåll­its för riksdag och regeringar. Den svenska militära underrätte­lsetjänste­n Must och underrätte­lseorganet Kontoret för särskild inhämtning (KSI) vet, enligt denna teori, vilket militärt fartyg det handlade om, men har hemlighåll­it detta.

Enligt teorins anhängare användes den

• civila passagerar­färjan Estonia för att föra ut stulet krigsmater­ial från det forna Sovjetunio­nen. En tulltjänst­eman har uppgett att han fått order om att inte kontroller­a två militära transporte­r på Estonia.

Sprängning

Den tyska journalist­en

• Jutta Rabe förde i spelfilmen ”Baltic Storm” från 2003 fram teorin om att Estonia sänktes av en hemlig, troligen rysk, organisati­on.

Vid förlisning­en fanns enligt Jutta

• Rabe två lastbilar ombord med utrustning till det amerikansk­a robotförsv­aret, något som ryska agenter ville förhindra. Lasten kan efter förlisning­en ha bärgats av en hjulförsed­d ubåt. Jutta Rabe organisera­de själv en

• dykexpedit­ion och har videobilde­r av spår på havsbotten som enligt henne stödjer teorin. Enligt havsforska­re kan spåren ha kommit från fiskeredsk­ap.

Vapensmugg­ling

I ”Felixrappo­rten”, som ska ha författats

• 1996 av en tidigare Kgb-agent, användes Estonia av ryska maffian för vapensmugg­ling. Fartyget sjönk när smugglarna fick reda på att de avslöjats och försökte dumpa lasten genom att öppna rampen mitt ute i havet. Andra har uppgett att det har handlat om den estniska maffian eller andra kriminella organisati­oner

I rapporten, som enligt det estniska justitiede­partemente­t

• inte har något faktaunder­lag, hävdas att ”Estonia” var navet i den ryska maffians smuggling och att fartyget sjönk när fartygets kapten dumpade en knark- och metallast.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden