Hallandsposten

Preem stoppar utbyggnad av raffinader­iet i Lysekil

Preems styrelse har beslutat att dra tillbaka ansökan om att bygga ut raffinader­iet i Lysekil. Beslutet är enbart fattat på kommersiel­la grunder, betonar vd:n Magnus Heimburg – och har inget med politik att göra.

- Alice Nordevik/tt Olle Lindström/tt

Uppmärksam­mad, omdebatter­ad och ifrågasatt. Den flera år långa följetonge­n kring Preems utbyggnad av raffinader­iet i Lysekil har nu nått sitt slut.

Styrelsen har beslutat att dra tillbaka miljötills­tåndsansök­an för Preemraff Lysekil och att avveckla Rocc-projektet. Bygget har blivit en mycket het fråga och ytterst kunnat skapa en regeringsk­ris eftersom Miljöparti­et varit starkt emot.

Men beslutet, som presentera­des under måndagen, har inget att göra med motståndet mot utbyggnade­n, enligt vd:n Magnus Heimburg.

– Det här beslutet är fattat på kommersiel­la grunder, en sammanvägn­ing av projektets lönsamhet men också tekniska genomförba­rhet, säger han till TT och fortsätter:

– Jag tycker att det är viktigt att poängtera att Preems övergripan­de strategi och vision ligger fast.

Beslutet att avveckla projektet gör även tillstånds­ansökan från 2016 inaktuell, enligt Preem.

Hur kan ni ha svängt så plötsligt i den här frågan?

– Ser man sig om så har Preems omvärld förändrats väldigt mycket de senaste månaderna. Vi har fått pandemin som har slagit till, och det har inte bara påverkat Preem utan hela industrin. Det har gjort att de kommersiel­la förutsättn­ingarna för det här projektet inte finns längre, säger Heimburg.

Ser ni det som ett misslyckan­de?

– Nej. Vi tycker att vi hela tiden har haft en väldigt bra dialog i styrelsen kring det här projektet och vi har nu fattat beslutet på kommersiel­la grunder, baserat på den omvärld som Preem opererar i idag.

Enligt Heimburg har några politiska signaler eller beslut inte påverkat bolaget i sitt beslut.

– Vi på Preem upplever att vi har ett väldigt starkt och brett politiskt stöd för vår existerand­e verksamhet och kring de framtida utveckling­splaner som vi har för raffinader­ierna.

Samtidigt nämner företaget just ett politiskt beslut i sitt pressmedde­lande:

”Regeringen har beslutat om en mer ambitiös reduktions­plikt i Sverige och uttryckt en vilja att stödja inhemsk förnybar drivmedels­produktion, vilket har förbättrat investerin­gsklimatet”.

Magnus Heimburg kallar det ett

”viktigt beslut”, och menar att resurser nu frigörs för att istället fokusera på förnybar produktion. En ny ansökan kommer att lämnas in under hösten för att möjliggöra storskalig produktion av förnybara drivmedel vid raffinader­iet, enligt bolaget.

– Det ger en tydlighet till organisati­onen att vi nu skapar det här fokuset: att jobba med omställnin­gen till förnybar produktion. Det tycker jag är essensen i det hela, säger vd:n.

Emma Norén (MP), första vice ordförande i Lysekils kommun, säger att beslutet är ”mycket glädjande”.

– Det tyder på att Preem tagit till sig den anstormnin­g av kritik de fått och att de kommer tillbaka med ansökan som ligger mer rätt i tiden. En ansökan som tar klimatutma­ningen och den kris vi står inför på allvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden