Hallandsposten

Föräldrar nekar insatser för kriminella barn

Över hela landet kämpar socialtjän­sten med att försöka hantera en ny grupp grovt kriminella barn och unga. Men insatserna bygger ofta på frivilligh­et samtidigt som både de unga och deras föräldrar kan vara svåra att motivera. Flera socialchef­er pekar nu p

- Anja Haglund/tt

– Vår stora utmaning är att få vårdnadsha­varna att inse att det deras barn sysslar med är ett problem, säger Thereze Lundborg, enhetschef för mottagning­senheten barn och familj i Kalmar.

– Föräldrarn­a ska ha koll på sina barn, de ska sätta gränser, om ens barn bär kniv och utgör ett hot mot andra ska föräldrarn­a ha barnet hemma. Men det är svårjobbat. Det är ganska många föräldrar som vill att vi ska bevisa vad deras barn gjort. Annars vill man inte tillstå att det finns problem i familjen, och då vill man inte ha någon hjälp och då kan det ju gå väldigt långt utför.

Vad är problemet?

– Det finns individuel­la skillnader, men även kulturella inslag, i benägenhet­en att ta emot hjälp. I vissa kulturer är det svårt att ta emot hjälp, det innebär att visa svaghet och är skamfyllt.

På flera håll i landet ökar antalet orosanmäln­ingar om unga som dras in i gängkrimin­alitet, enligt en enkät till kommunerna från TT.

Tidig hjälp minskar risken för allvarlig problemati­k eller grövre brottsligh­et. Med nuvarande lagstiftni­ng bygger dock socialtjän­stens insatser på frivilligh­et. Om föräldrarn­a eller den unge själv säger nej kan socialtjän­sten oftast inte tvinga dem att ta emot insatser.

– Det kan få allvarliga konsekvens­er. Våldet eskalerar, otrygghete­n bland andra ökar. Ju längre det går desto svårare är det att bryta det. Man får mer identitet i sitt gäng och knyts kanske också till äldre mer etablerade kriminella, säger Thereze Lundborg.

En rad socialchef­er vittnar om att det är ett problem att föräldrar i olika hög grad tackar nej till insatser.

– Ofta delar man inte bild av den unge. Den oro vi känner för den unge, den känner inte föräldrarn­a på samma sätt. Och då blir det ju inga insatser, om det inte är så allvarliga problem att vi kan gå in med tvång, säger Carina Eriksson Gadd, områdesche­f på socialförv­altningen i Västra Hisingen i Göteborg.

– Vi kan göra en bedömning att den här killen kommer det inte att gå bra för. Men han förnekar och hans föräldrar förnekar. Så går det tre år och han är ännu mer inne i kriminalit­et och det slutar med LVU på Sis-hem, säger Anna Bergström, enhetschef för barn och unga i Katrinehol­m.

Mer tvång behövs när unga begår brott, anser flera av socialchef­erna. Insatser borde kunna vara obligatori­ska även utan samtycke, anser Magnus Nordahl, sektionsch­ef för barn och familj i Falun.

– Jag hade önskat bättre möjlighet att tvinga vårdnadsha­vare till insatser tidigare. Det skulle kunna handla om att tvinga dem till stödsamtal för att initialt få dem motiverade och få dem att förstå varför det är viktigt att hitta andra redskap för dem att ta hand om sina barn, säger han.

Redan i dag kan socialtjän­sten under vissa förutsättn­ingar ge öppna insatser utan samtycke, så kallat ”mellantvån­g”. Det kan exempelvis gå ut på att den unge får stöd i form av kontaktper­son eller kontaktfam­ilj. Men möjlighete­rna är begränsade och regeringen har gett Socialstyr­elsen i uppdrag att lämna förslag på hur möjlighete­rna att ge öppna insatser utan samtycke kan öka.

Som en sista åtgärd kan socialtjän­sten tvångsomhä­nderta unga enligt LVU.

 ?? Bild: Suvad Mrkonjic/tt ?? ”Ganska många föräldrar vill att vi ska bevisa vad deras barn gjort. Annars vill man inte tillstå att det finns problem i familjen, och då vill man inte ha någon hjälp och då kan det ju gå väldigt långt utför”, säger Thereze Lundborg (tv) socialchef i Kalmar. Här tillsamman­s med kollegan Ann-charlotte Hedström.
Bild: Suvad Mrkonjic/tt ”Ganska många föräldrar vill att vi ska bevisa vad deras barn gjort. Annars vill man inte tillstå att det finns problem i familjen, och då vill man inte ha någon hjälp och då kan det ju gå väldigt långt utför”, säger Thereze Lundborg (tv) socialchef i Kalmar. Här tillsamman­s med kollegan Ann-charlotte Hedström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden