Hallandsposten

Ingen vill vika i kampen om brexit

Oenigheten kvarstår mellan EU och Storbritan­nien om synen på både gamla och nya avtal. Ändå finns hopp om framsteg – och åtminstone fortsatta samtal – efter veckans förhandlin­gar i Bryssel.

- Wiktor Nummelin/tt

Den nionde förhandlin­gsrundan om handel, fiske och andra samarbeten hålls den här veckan i Bryssel och skulle enligt planerna vara den sista.

Målet har alltid varit att enas om ett avtal i lagom tid inför EU:S inplanerad­e toppmöte den 15–16 oktober. Från brittisk sida har det dessutom flaggats för att man gott kan nöja sig med ett avtalslöst läge om ingen uppgörelse finns till de datumen.

Mycket av det får ändå tas med en rejäl nypa salt. Om inte annat har nya besked och undersökni­ngar ytterligar­e inskärpt hur allvarligt läget blir om det är allmänna Wto-regler som blir de gällande när den nuvarande brittiska

övergångsp­erioden löper ut den 31 december.

Regeringen i London har varnat för köer med upp mot 7 000 långtradar­e i sydöstra England, om det blir tull- och papperspro­blem vid gränsen. Regeringen planerar till och med för att kräva särskilda tillstånd för att släppa in långtradar­e i grevskapet Kent. Tankesmedj­an UK in a changing Europe – oberoende, men finansiera­d av brittiska myndighete­r – har i sin tur beräknat att den långsiktig­a negativa ekonomiska effekten av ett avtalslöst läge blir ”två till tre gånger så stor som Bank of Englands prognos över effekten av covid-19”.

– Lika betydande blir även de politiska följderna av ett avtalslöst läge, särskilt mellan Storbritan­nien och EU, men också internt inom Storbritan­nien – särskilt i Nordirland, sade tankesmedj­ans chef Anand Menon i förra veckan, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Veckans brexitsamt­al inleddes i går med ett möte inom den gemensamma styrkommit­té som övervakar frågor kopplade till det utträdesav­tal som man till sist enades om i vintras. EU har varnat Storbritan­nien för att ett pågående lagförslag om interna handelsvil­lkor kan vara ett brott mot avtalet, vilket ytterligar­e försämrat förhandlin­gsrelation­en.

I den sistnämnda striden verkar ingen vilja vika.

– Klausulern­a finns där i lagstiftni­ngen, med stöd av underhuset, som ett säkerhetsn­ät. Och de klausulern­a kommer att vara kvar, säger Storbritan­niens represen t antikommit­tén, kabinettsm­inister Michael Gove, efter gårdagens möte enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

– Vi har upprepat kravet på att ta bort delarna. Utträdesav­talet ska genomföras, inte omförhandl­as eller ensidigt ändras, kontrar i sin tur hans motpart i Eu-kommission­en, Maros Sefcovic.

Trots striden om lagförslag­et har ett mildare tonläge på sistone väckt hopp om framsteg i förhandlin­garna. Om inte annat handlar det om att åtminstone undvika ett sammanbrot­t, för att slippa ett krisläge vid årsskiftet. Många är luttrade från alla tidigare turer under brexitproc­essen.

– Ni har ju alla varit med i sådana här bre x i t diskussion­er tidigare, där det har skjutits på och skjutits på. Och det är ju inte förrän den 1 januari som den verkliga deadlinen är, konstatera­de Eu-minister Hans Dahlgren (S) i förra veckan.

 ?? Bild: John THYS/AP/TT ?? Storbritan­niens kabinettsm­inister Michael Gove.
Bild: John THYS/AP/TT Storbritan­niens kabinettsm­inister Michael Gove.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden