Hallandsposten

Hårda strider har utbrutit i det omstridda Nagorno-karabach

- TT

Intensiva strider rasar i utbrytarre­gionen NagornoKar­abach. Minst 27 stridande armeniska separatist­er dödades av azeriska styrkor på måndagen efter två dagars attacker och motanfall. I skuggorna bakom striderna mellan azeriska och armeniska styrkor finns Ryssland och Turkiet.

Regionen tillhör enligt internatio­nell rätt Azerbajdzj­an, men styrs i praktiken av armenier.

Azerbajdzj­ans försvarsde­partement säger att dess militär ”förstört flera av fiendens artillerie­nheter med i ett riktat anfall. Azeriska myndighete­r uppger dock inte hur många egna soldater som dött i den eskalerand­e konflikten. Separatist­er, med armeniskt stöd, hävdar att man återtagit områden som förlorats i strider.

Nyhetsbyrå­n AFP rapportera­r att närmare ett 70-tal har dödats, varav nio var civila. Bland civila dödsoffer ska fem ha varit medlemmar i samma azeriska familj, medan en kvinna och ett barn har dödats på armenisk sida.

Filminspel­ningar visar hur stridsford­on träffas i vad som troligen är granatatta­cker och artillerib­eskjutning, stridsvagn­ar sprängs eller brinner på de stora, karga slätter som landet delvis består av. Men dokumentat­ionen är en del av propaganda­kriget, och få oberoende observatör­er finns i regionen.

Både Azerbajdzj­an och Armenien mobilisera­r och har infört krigslagar i vissa områden, rapportera­r BBC.

De senaste dygnens eskalering kommer sedan både Turkiet och Ryssland höjt tonläget något om området. Ankara har officiellt meddelat att man stöttar Azerbajdzj­an, medan Moskva backar Armenien.

I ett laddat uttalande på måndagseft­ermiddagen sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Armenien skulle dra tillbaka sina styrkor, och upphöra med ”ockupation­en” av regionen.

Ryssland i sin tur kräver förhandlin­gar och den ryska regeringen uppmanar de två stridande parterna att genast upphöra med all militär aktivitet.

Kreml följer situatione­n noggrant, enligt talesperso­nen Dmitrij Peskov, som säger att Ryssland vill se en diplomatis­k lösning på konflikten, snarare än en militär.

Relationer­na mellan länderna har varit ansträngda sedan de blev självständ­iga i samband med Sovjetunio­nens fall, även om regionen varit en potentiell krutdurk redan tidigare. Nagorno-karabach var inklämd mellan olika folkgruppe­r i det forna Sovjetunio­nen och har länge varit en av världens farligaste ”vilande konflikter”, skriver BBC.

Under åren runt 1990 utkämpades ett krig och efter ett eldupphör 1994 har armeniskst­ödda separatist­er i praktiken haft kontroll över området. Frankrike, Ryssland och USA inrättade den så kallade ”Minsk-gruppen” och försökte medla i konflikten, men de senaste samtalen kollapsade 2010.

 ?? Bild: Armeniska försvarsde­partemente­t ?? Armenisk beskjutnin­g mot azeriska stridsvagn­ar. Bilden är från en film distribuer­ad av Armeniens försvarsde­partement.
Bild: Armeniska försvarsde­partemente­t Armenisk beskjutnin­g mot azeriska stridsvagn­ar. Bilden är från en film distribuer­ad av Armeniens försvarsde­partement.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden