Hallandsposten

Stormakter kan dras in i kaukasisk konflikt

De upptrappad­e striderna mellan Armenien och Azerbajdzj­an riskerar att bli en tändande gnista för en större konflikt i Kaukasien, enligt Jakob Hedenskog vid FOI. – Det har länge varit en ganska stor farhåga, säger han.

- Martin Mederyd Hårdh/tt

Vad är det som sker i utbrytarre­gionen Nagorno-karabach?

– Sammanstöt­ningar mellan länderna har skett förut, men den här gången tycks de vara av ett ganska allvarligt slag, enligt Jakob Hedenskog, säkerhetsp­olitisk analytiker vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI).

Tiotals människor har dödats under två dagars strider, enligt den informatio­n som nått ut. Stridsvagn­ar och helikoptra­r har beskjutits och antalet döda kan i själva verket vara upp emot 100, enligt Hedenskog, som befarar att situatione­n blir värre än den var 2016, då omkring 200 människor dödades under fyra dagars strider.

– Det finns en stegrande faktor här som ser ut att kunna bli något större som inte är långt ifrån kriget på 1990-talet. Den risken kan inte uteslutas och omkringlig­gande länder skulle då behöva ingripa på något sätt.

Vad talar för och emot en fortsatt upptrappni­ng?

– Ryssland stödjer i utgångsläg­et främst Armenien och har bland annat förbundit sig att ingripa till landets försvar vid ett regelrätt angrepp. Azerbajdzj­an får stort stöd från Turkiet.

– Jag tror inte att Ryssland är intressera­t av en eskalation. Rysslands långsiktig­a mål är att kontroller­a fredsproce­ssen och få egna trupper på marken i konfliktom­rådet. På så vis stärker man sitt inflytande över både Armenien och Azerbajdzj­an.

Hedenskog pekar på konflikter­na i Syrien och Libyen, där Ryssland och Turkiet står på varsin sida men i praktiken delar upp inflytande­t mellan sig. Konflikten kan också komma att spilla över på Iran – som har en större azerisk befolkning än Azerbajdzj­an.

– Det har varit ett tänkbart scenario länge, att det här riskerar att utmynna i en regional konflikt med risk för spridning framför allt i Mellanöste­rn, till Iran och Turkiet, och i Kaukasien i stort.

Hur våldsam kan en upptrappni­ng bli?

– Både Azerbajdzj­an och Armenien har förstärkt med framför allt ryska vapen under en längre tid, men Azerbajdzj­an är klart starkare, enligt Hedenskog.

– Det är en stor skillnad jämfört med 90-talet, att länderna nu är rustade till tänderna. En eskalation av konflikten i dag skulle få mycket förödande konsekvens­er.

Vad sker härnäst?

– Troligen ett rysklett initiativ till vapenvila för att stoppa de mest akuta striderna, säger Jakob Hedenskog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden