Hallandsposten

”Bröd borde inte vara en klassfråga”

När den franske bagaren Sébastien Boudet kom till Sverige för tjugo år sedan fanns det enligt honom bara industribr­öd gjort på processat mjöl och luft. Sedan dess har hans mål varit att alla ska få tillgång till näringsrik­a och mättande bröd.

- Lena Wreede/tt

Det var under en resa i Spanien som Sébastien Boudet träffade svenska Jenny, blev förälskad och följde med henne till Sverige. Han kom från en bagarfamil­j i Frankrike, var 25 år och hade stora ambitioner. Framför allt ville han förändra svenskarna­s syn på vad ett riktigt bröd egentligen är. För det han såg i de svenska butikernas brödhyllor år 2000 gjorde honom inte glad.

– Jag var konditor och bagare. Jag hade jobbat på stjärnkrog­ar och drivit eget, men på restaurang­erna här fanns ingen kultur av att göra eget bröd. Men jag gav mig inte. Jag hade en vision och ville göra något bra. Det var allt eller inget – sådan är jag som person.

Han tror att grunden till det dåliga svenska brödet lades under andra världskrig­et. Dels var det svårt att få tag i bra råvaror, dels blev det omodernt att lägga tid på att göra eget bröd. I stället tog industrin över bakandet. Till och med bagerierna använde halvfabrik­at. På krogarna var det inte bättre.

I början var det motigt – hans första jobb var att rensa fisk – men så småningom lossnade det. År 2003 öppnade Sébastien Boudet och Jenny konditorie­t och bageriet La Petite France på Kungsholme­n i Stockholm. Något år senare fick han jobb som chefskondi­tor på Berns och så var allt i rullning.

För snart två år sedan slog han upp dörrarna till ”Sébastien på Söder” som beskrivs som ”ett ekologiskt hantverksb­ageri”, placerat i Söderhalla­rna i Stockholm. Med stolthet i rösten berättar han att han inte har behövt permittera en enda av sina 13 anställda till följd av coronapand­emin.

– Mitt mål är att kunna leva på ekologiska varor och ha kunder som vill komma tillbaka. Vi har klarat oss bra. Det är klart att jag själv är med och bakar. Jag skulle inte sätta mitt namn på bageriet om jag inte var här och jobbade.

Förutom att driva bageri sitter han med i en expertgrup­p på uppdrag av regeringen vars uppgift är att se över skolmaten och matsysteme­t i Sverige. Han medverkar också med jämna mellanrum som kock och bagare i TV4. Han har gett ut böcker och föreläser. Dessutom håller han kurser i surdegsbak­ning runt om i Sverige.

– Jag jobbar som ett Gillettera­kblad – brett. Det är allt från folkhälsa och kon

sumentmakt till att utbilda jordbrukar­e, producente­r och grossister.

Enligt Sébastien Boudet är det mesta spannmål som används till konvention­ellt mjöl besprutat. Det är konstgödse­l som läcker ut i grundvattn­et och skapar övergödnin­g i haven, och bekämpning­smedel som dödar mikroorgan­ismer och skapar monokultur­er.

– När mjölet sedan mals är det bara frövitan kvar, man tar bort skalet där alla mineraler och vitaminer finns.

I stället framhåller han hur viktigt det är att köpa ekologiskt mjöl både för brödets skull, och för platsen där råvarorna odlas.

– Varenda spannmål som kommer hit till bageriet är också en bit mark som är behandlad med respekt.

Tjugo år har gått sedan han för första gången satte sin fot på svensk mark. Under den tiden har det hänt en hel del.

Själv har han hunnit gifta och skilja sig tre gånger, fått barn och blivit en stor förespråka­re för surdegsbrö­d. Men den stora missionen, att verka för att svenskarna får tillgång till ett bättre dagligt bröd går för långsamt, tycker han. Och industribr­ödet är fortfarand­e det mest köpta.

– Bröd har varit en grundpelar­e i den nordiska kosten. Det har varit ett näringsrik­t, nyttigt och bra livsmedel.

Men nu är det ett dåligt livsmedel.

I framtiden vill han fortsätta att jobba med det han gör, fördjupa sig och vara konsekvent.

– Och jag vill vara aktiv i den här revolution­en. Där kommer fransmanne­n i mig fram. För det är bara folket som kan ändra systemet. Bröd borde inte vara en klassfråga utan tillgängli­gt för alla. Bröd är billigt att göra och det finns bra spannmål i Sverige.

Samtidigt är han noga med att påpeka att hans ambition aldrig har varit att baka franskt bröd här, utan bröd som återspegla­r Sverige.

– För mig är det bröd gjort på korn och råg, surdeg, långjäst, med hög syra och lång hållbarhet. Det är näringsrik­t och mättande. Bröd som har tagit Sverige genom svåra tider.

Varenda spannmål som kommer hit till bageriet är också en bit mark som är behandlad med respekt.

Sébastien Boudet

 ??  ?? ”Bröd har varit en grundpelar­e i den nordiska kosten”, säger bagaren Sébastien Boudet som vill att svenskarna ska återupptäc­ka det gedigna, mättande brödet.
”Bröd har varit en grundpelar­e i den nordiska kosten”, säger bagaren Sébastien Boudet som vill att svenskarna ska återupptäc­ka det gedigna, mättande brödet.
 ?? Bild: Claudio Bresciani ??
Bild: Claudio Bresciani

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden