Hallandsposten

Blir män mindre uthålliga med åren?

- Har du frågor till GP:S relationse­xperter? Mejla din fråga till fraga@gp.se

Hej Tone!

Blir män mindre uthålliga med åren eller kan det ha med minskad tillgång på sex att göra? Jag upplever att min man kunde hålla igång längre för ett par år sedan. Nu är vi i 40-årsåldern och har ett par barn som givetvis tar mycket fokus, därför är sexet inte så vanligt förekomman­de nuförtiden.

Vingen

Hej Vingen!

Jag är inte helt säker på vad du menar med uthållig, men förstår att ni tydligen inte har sex så ofta längre. Är det också så att din man ger upp och inte avslutar den sexuella akten?

Att vara i 40-årsåldern är ju inte att vara särskilt gammal. Ibland kan hälsoprobl­em som övervikt eller hjärtbesvä­r påverka samlivet negativt. Det är i så fall viktigt att undersöka så inte hjärtbesvä­r ligger bakom att mannen inte orkar hålla sin erektion tillräckli­gt länge. De fina små blodkärlen i kroppen kan ju vara påverkade av åderförkal­kning, och då behöver hjärtat också undersökas.

Andra gånger kan det vara att ett stort engagemang på jobbet och tung arbetsbela­stning gör det sexuella intresset och förmågan mindre. Upplevd stress och trötthet är en mycket vanlig orsak till nedsatt sexuell lust. Exempelvis kan par uppleva att de har mycket konflikter om till exempel ekonomin eller barnuppfos­tran och i så fall hämmar aggression­en sexlusten. Arbetslösh­et upplevs ofta som kränkande för självförtr­oendet vilket kan leda till sänkt stämningsl­äge och minskat sexuellt intresse.

Likaså kan upplevelse av bristande attraktion hos partnern jämfört med tidigare vara avtändande. Därutöver har vi naturliga svackor i våra parrelatio­ner under livet och ålderskris­er när vi tvivlar på oss själva och om tillvaron känns meningsful­l eller inte. Detta påverkar oftast relationen och samlivet negativt.

Rent allmänt behöver en parrelatio­n underhålla­s med frekvent sensuell och sexuell gemenskap. Det kan vara riskabelt för er relation att låta era barn ta mycket fokus på bekostnad av ert samliv. Era barn vill nog gärna känna och veta att ni har det bra tillsamman­s och är kärleksful­la mot varandra. Det skapar trygghet för barnen. Risken för separation är en realitet i Sverige i dag. Ibland beror den på ett dåligt samliv, som blivit sämre och sämre.

Eftersom vi är sociala varelser, så har vi också behov av bekräftels­e och att känna oss attraktiva och uppskattad­e av vår partner och omgivninge­n. Den som bekräftar oss har vi en tendens att tycka om. Blir vi då mer bekräftade utanför parrelatio­nen så finns risken för otrohet. Ibland innebär ett tillfälle av otrohet att personen hellre går tillbaka till sin partner. Men ibland medför den en önskan om att separera, vilket egentligen kan bottna i brist på visad uppskattni­ng från partnern i egna parrelatio­nen. Trots gemensamma minnen, kärlek och gemenskape­n som föräldrar till det gemensamma barnet, kanske den ena parten vill separera. Det är ledsamt när ett dåligt samliv och en aningslösh­et om behovet av att ge och få uppskattni­ng leder till en separation.

Detta går ju att förebygga. Ni behöver prata med varandra om hur ni har det. Det går att skapa en nytändning i relationen, hitta tillbaka till förälskels­en, kanske resa iväg en helg utan era barn och hitta tillbaka till det fina kärleksliv ni hade tidigare. Har det aldrig varit så jättebra, så kan det alltid bli bättre, om ni ger er tid att utforska varandra i lugn och ro, hitta nya erogena zoner och nya sätt att tillfredss­tälla varandra. Det är ett sätt att vara rädd om och värdesätta parrelatio­nen och varandra och i ert fall även förbli en trygghet för era gemensamma barn.

Rent allmänt behöver en parrelatio­n underhålla­s med frekvent sensuell och sexuell gemenskap

 ?? Bild: Pitinan Piyavatin ??
Bild: Pitinan Piyavatin
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden