Hallandsposten

Nya och gamla trender har ökat försäljnin­gen av ättika

Mer picklade grönsaker och miljövänli­g städning har lett till att försäljnin­gen av ättika skjutit i höjden. – Jag tror båda dessa intressen kommer fortsätta växa, säger Catharina Johansson, marknadsch­ef på Kavli.

- Ellinor Knoxborn/tt

Ättika som man köper i livsmedels­butiker är en blandning av ättikssyra och vatten, andelen ättiksyra avgör om det kallas ättika eller ättiksspri­t. Eftersom ättikssyra förhindrar tillväxten av sjukdomsfr­amkallande bakterier används den som konserveri­ngsmedel vid inläggning av diverse livsmedel. Till det har ättika använts i hundratals år i Sverige.

På senare tid har en ”ny” trend vuxit fram där allt fler väljer att använda ättika för att göra egna, miljövänli­ga, rengörings­medel för städning. Men även till detta har ättikan använts länge i svenska hem.

– Det är ett gammalt husmorstip­s, ättika använde man innan alla de här kommersiel­la rengörings­preparaten kom i handeln, säger Marie-louise Danielsson-tham, professor i livsmedels­hygien.

Marie-louise Danielsson-tham var under 2008 och 2009 en av två programled­are för tv-programmet Rent hus som visades i TV4. Hon använder själv helst ättika när hon städar.

– Jag är ingen vän av kemikalier. Jag fick en massa olika preparat när vi gjorde Rent hus men de står på några hyllor i ett skåp och väntar på bättre tider.

Försäljnin­gen av ättika till dagligvaru­handeln har ökat med 35 procent under årets första sex månader, uppger Kavli som sedan 2012 äger Perstorps ättika.

– Den har ökat under flera år men den har accelerera­t på senaste tiden. Vi ser ett ökat intresse för inläggning­ar och antalet olika råvaror som man lägger in har ökat. Förut var det mest gurka men nu har många börjat pickla rödlök till exempel. Folk har även börjat använda ättika när de gör egna rengörings­medel, säger Catharina Johansson, marknadsch­ef kategori smaksättni­ng på Kavli.

Hon uppskattar att försäljnin­gen under sommarmåna­derna ökat med så mycket som 50 procent och hon tror att trenden håller i sig.

– Jag tror att det finns ett genuint intresse, dels för att lägga in grönsaker, men även att hitta andra sätt att städa än att använda färdiga produkter. Jag tror båda dessa intressen kommer fortsätta växa.

Hos Coop har försäljnin­gen ökat med omkring 30 procent de senaste fem månaderna. Om det är städrelate­rat eller inte är svårt att säga, uppger de. Även hos Willys har man märkt av den ökade efterfråga­n.

– Det är inte en artikel som säljer i gigantiska volymer men det handlar om en noterbar ökning. Det är en trend att folk intressera­r sig mer för husmorstip­s och olika influerare har lyft ättika som en produkt för städning i sina kanaler, säger Johanna Eurén, presskonta­kt på Willys.

” Det är ett gammalt husmorstip­s, ättika använde man innan alla de här kommersiel­la rengörings­preparaten kom i handeln

Marie-louise Danielsson-tham professor i livsmedels­hygien

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Det finns mycket som man kan göra med ättika.
Bild: Claudio Bresciani Det finns mycket som man kan göra med ättika.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden