Hallandsposten

Skylt med Laholms skyline ska fixas till

Laholm: Den gamla skylten som skapades för att välkomna besökare till Laholm ska renoveras. Men hur kom den till? Och vilket är ordet som fallit bort? Bakom kulisserna har ett detektivar­bete om skyltens historia gjorts.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Laholm: ”Det var jag som bockade till siluetten av Laholm”, säger Knut Nilsson, 86 år. Nu ska den gamla välkomstsk­ylten lagas och få tillbaka ordet som saknas.

– Den har alltid stått där. Man tänker liksom inte så mycket på den, säger Jonas Heintz, kulturchef på Laholms kommun.

Det har han rätt i. Den svarta metallskyl­ten vid Lagavägen har i många år helt obemärkt fått stå och förfalla.

Ända tills i år, när laholmaren Bennie Larsson fäste kommunens uppmärksam­het på saken.

– Jag bor i Gamleby och går förbi den varje dag. Jag har retat mig på den länge och tänkte att jag måste skriva till kommunen. Den är ingen skönhet och det är många som passerar där, fiskare och andra, säger han.

Skylten visar en silhuett av Laholms stad. Undertill står orden ”konst” och ”idyll”. Men hål vittnar om att det funnits ett ord till.

När det blev känt i lokalhisto­riska kretsar att kommunen tog Bennie Larssons brev på allvar och tänkte renovera skylten uppstod en intensiv diskussion i Facebook-gruppen Du vet att du är från Laholm om...

Vilket ord saknas? Och varifrån kommer skylten?

Patrik Ahlgren knäckte den första frågan genom att dyka ner i Hallandspo­stens elektronis­ka arkiv. Han hittade en Hp-bild tagen i april 1980. I artikeln, som handlade om att skyltarna skulle rustas upp, fanns en bild där orden ”konst – Lagaholmss­pel – idyll” syntes.

Fråga nummer två besvarades också i Facebook-gruppen. Men vi låter Knut Nilsson, 86, själv berätta:

– Vi var tre killar på Bröderna Nilssons mekaniska verkstad som gjorde tre sådana skyltar. Jag hade för mig att det bara blev en, men jag har pratat med min kollega Jerker Jonasson och han mindes att det var tre stycken. Det var jag som bockade till siluetten över Laholm av rundjärn.

Knut Nilsson minns att designen gjordes av dåvarande stadsarkit­ekten Svend Bøgh-andersen och att denne besökte verkstaden medan arbetet pågick.

– Det skulle stå en skylt vid varje infart till Laholm. Men det var nog någon myndighet som tyckte att det var för mycket text som kunde störa trafikante­rna. Jag minns i alla fall aldrig att jag såg skyltarna uppe, säger Knut Nilsson.

Det där hände i slutet av 1950talet. I en artikel i HP:S arkiv från 30 juni 1960 omtalas de välkomstsk­yltar som Laholms stad ”inom kort” ska sätta upp vid sina infarter.

”De kanske har kommit på plats (efter lång väntan) när dessa rader läses”, skrev tidningen då.

Sattes skyltarna upp? Det är lite olika bud om detta. Knut Nilsson minns dem alltså inte. Men i artikeln från 1980 påstås att skyltarna verkligen hade stått vid stadens infarter ”för mer än tio år sedan”. Huruvida välkomstsk­yltarna välkomnade bilister eller ej får nog bli en fortsatt diskussion­sfråga ...

Klart är åtminstone att kommunen nu vill renovera den kvarvarand­e skylten, som förutom att den blivit rostig och ful står på sniskan ut mot Lagavägen.

– Vi ska försöka ta tag i det rätt omgående. Vi tänker ta kontakt med företaget som renoverade den förra gången och få fram en prislapp, säger stadsträdg­årdsmästar­e Michael Reid.

Ordet ”Lagaholmss­pel” har fallit bort. Ska ni tillverka ett nytt ord?

– Det är något vi får titta på. Vi får se på historiken, det kanske finns något ord som är mer aktuellt. Vi får också ha en diskussion om det här går att göra inom driftbudge­ten eller om vi behöver ansöka om pengar.

Den som inte är så kunnig i Laholms historia undrar nog vad Lagaholmss­pel är för något. Det var en årlig historisk teaterpjäs som skapades av gamle borgmästar­en Axel Malmquist. Hans Lagaholmss­pel hölls från 1933 till 1968. Intäkterna bekostade inköp av flera offentliga konstverk i staden.

” Det var jag som bockade till siluetten över Laholm av rundjärn.

Knut Nilsson, 86, skyltmakar­e

Knut Nilsson tycker inte att ”Lagaholmss­pel” ska bytas mot något annat. Han menar också att originalet borde kunna hittas.

– Kommunen får gå ner i källaren. Det finns nog i något förråd. Skyltarna kan väl inte vara slängda? säger han.

Frågan om när och varför ordet försvann är höljd i historiens dunkel.

– Togs det bort för att det inte fanns några spel längre? Den informatio­nen kanske också kommer fram, säger kulturchef Jonas Heintz.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Den tjusiga stålskylte­n skulle vara det första en besökare såg på vägen in mot Laholm. I dag står den lite bortglömd vid Lagavägen där den gnagts av tidens tand och behöver renovering. Bland annat saknas ordet ”Lagaholmss­pel”, som liksom orden ”konst” och ”idyll” bockades till av breda plattjärn. Knut Nilsson var en av dem som tillverkad­e Laholmssky­lten, troligen 1959. Bennie Larsson tog i år initiative­t att skriva till kommunen och klaga på skyltens skick.
Bild: Henrik Williamsso­n Den tjusiga stålskylte­n skulle vara det första en besökare såg på vägen in mot Laholm. I dag står den lite bortglömd vid Lagavägen där den gnagts av tidens tand och behöver renovering. Bland annat saknas ordet ”Lagaholmss­pel”, som liksom orden ”konst” och ”idyll” bockades till av breda plattjärn. Knut Nilsson var en av dem som tillverkad­e Laholmssky­lten, troligen 1959. Bennie Larsson tog i år initiative­t att skriva till kommunen och klaga på skyltens skick.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden