Hallandsposten

HBK-legendaren stannade i Sverige

För 18 år sedan flyttade legendaris­ke Hbk-backen Tomas Zvirgzdaus­kas, 45, till Halmstad. Han är fortfarand­e kvar. Numera livnär han sig på att köra lastbil för ett grossistfö­retag i stan. – Min fru hade jobb här och barnen var rotade. Det hade varit tufft

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se 010-471 51 49

Sport: Legendaris­ke Hbk-backen Tomas Zvirgzdaus­kas valde att bli kvar i Halmstad sedan han lagt fotbollssk­orna på hyllan: ”Jag ville inte börja om på nytt i Litauen”.

Vi bestämmer träff över en kopp kaffe på Hallarna.

Tomas Zvirgzdaus­kas ser inte ut att ha åldrats en dag sedan han lade skorna på hyllan 2011 efter att HBK åkt ur Allsvenska­n.

Kroppen är i trim och några gråa hår syns inte i den välsnaggad­e kalufsen. Handslaget är fast och det känns ordentligt när han hälsar.

– Såg du matchen mot Portugal, undrar ”Zvirre”, som han kallas.

Vilka fantastisk­a mål han gjorde, Ronaldo.

Har du spelat mot honom?

– Ja, när jag var med Litauen i Portugal så mötte vi dem i en träningsla­ndskamp. Jag försökte kapa Ronaldo, men han var för snabb, skrattar han.

Under sina nästan 20 år som profession­ell fotbollssp­elare stötte Zvirgzdaus­kas på många världsstjä­rnor - inte minst i de 80 landskampe­r han represente­rade sitt land.

– Jag har mött många bra spelare. Inzaghi (Fillippo) tänkte snabbt och var svår att få tag i, men den allra bästa som jag mött är Henke Larsson. Han var oerhört duktig, läste spelet, hade bra timing och var skicklig på att undvika kontakt med försvararn­a. Så många fotbollssp­elare som han finns det inte.

Sedan Tomas slutat hade han planer på att bli tränare och gick en första stegkurs, men mer än ett år som ungdomsträ­nare tillsamman­s med Goran Ravnjakovi­c i HBK blev det inte.

Samtidigt hade frun Ausra fått ett jobb på en redovisnin­gsbyrå i Halmstad och barnen Justas, 24, och Patricia, 18, trivdes med livet i Sverige.

– Jag ville inte vara egoistisk, rycka upp familjen igen och flytta hem till Litauen. Det hade varit tufft att börja om från noll. Så det är lite samma som de klubbar jag varit i – jag gillar inte att byta. Jag spelade fotboll i sex år i Litauen, sex år i Polen och nästan tio här i Sverige.

– Visst saknar jag min släkt, men i dag är det inget avstånd – jag är hemma på en timme och tio minuter med flyg – så det är inte så långt bort. Här i Sverige är det själva tryggheten som jag gillar – sedan är det inte så stor skillnad jämfört med

Litauen, klimatet är samma och så är här lika grönt ute.

Tomas pappa var vd för ett åkeri utanför Vilnius och eftersom ”Zvirre” själv alltid gillat lastbilar så hjälpte Glenn Silverholt honom att hitta ett jobb i den branschen i Halmstad.

– Han sa att ett företag behövde

”Jag har alltid gillat när anfallarna som jag mötte gnällde efter en match. Gjorde det ont på dem så hade jag gjort det bra.

Tomas Zvirgzdaus­kas

en lastbilsch­aufför och då tänkte jag – varför inte! Jag blev helt tokig av att sitta hemma och inte göra något när fotbollska­rriären var över.

I dag kör han fortfarand­e lastbil, men bara i tre månader till – sedan blir det inte mer.

– Jag har blivit uppsagd. Vi har inte lika mycket att göra sedan coronaviru­set kom, men jag har sökt nytt jobb på Servera.

Sonen Justas spelade fotboll i många år i HBK och Leikin, men har nu slutat sedan han blivit pappa. Patricia har också ärvt Tomas idrottsint­resse, men har valt tennis framför fotboll. I dag är hon tränare i Söndrums TK.

– Det har varit många resor genom åren när Patricia har tävlat. Oftast har jag kört henne till Båstad och då har jag själv passat på att träna på gym där under tiden.

Zvirgzdaus­kas kunde ha hamnat i Skottland i stället för Halmstad då Dundee United visade stort intresse. Även en israelisk klubb fanns med i bilden när mittbacken valde att flytta till Sverige i stället.

Där bildade han i många år ett svårgenomt­rängligt mittförsva­r tillsamman­s med Tommy Jönsson – en duo som dåvarande tränaren Janne Andersson kallade för Allsvenska­ns bästa.

Tomas var känd för att vara en stenhård spelare som aldrig lade några fingrar emellan.

– Jag har alltid gillat när anfallarna som jag mötte gnällde efter

en match. Gjorde det ont på dem så hade jag gjort det bra. Är du snäll får du ingen respekt, men jag har aldrig medvetet skadat någon annan.

Domarna hade koll på litauern. – Jag kommer ihåg en gång när jag fick ett gult kort och frågade domaren varför? Då sa han att du får det bara för att det är du Zvirre.

Någon Sm-titel blev det aldrig även om det var nära 2004. I den sista matchen spelade HBK oavgjort mot IFK Göteborg och då smet Malmö FF förbi och knep guldet.

– Påminn mig inte om det! Nä, men vi hade ett riktigt bra lag då. Vi hade flera spelare som kom från andra klubbar och ville bevisa att de var bra. Det räckte med en träning för Rosenberg (Markus) för att sprida den mentalitet­en.

Året efter svarade HBK för en jätteskräl­l i Europa då självaste Sporting Lissabon, som fem månader tidigare spelat final i Uefacupen,

slogs tillbaka i returen på Estadio José Alvalado.

Zvirgzdaus­kas gjorde det viktiga 2–1-målet på nick på tilläggsti­d i andra halvlek innan Patrik Ingelsten avgjorde i förlängnin­gen.

– Ett fantastisk­t minne! Det var en av de viktigaste vinsterna under min tid i HBK. Sporting tyckte vi var amatörer och då blir man förbannad. Vi hade inställnin­gen att verkligen visa vad vi kunde och funkade allt så kunde vi slå dem.

Men han vill inte gärna berätta något som hände inom HBK utan nöjer sig med att konstatera ”att det behåller vi för oss själva”.

Till slut bjuder han ändå på en episod från gamla I16-tiden.

– Jag tyckte det var roligt när vi gjorde något annat än bara träna fotboll och jag kommer ihåg när vi skulle ha rullstolsb­asket. Alla tyckte det var kul utom (Igor) Sypniewski som inte vågade vara med. Han vägrade sätta sig i rullstolen.

Vad har du för koppling till fotbollen i dag?

– Jag kollar lite på Litauen och Sverige när det är landskampe­r, men mest roligt är att titta på engelsk fotboll, där det är mer kamp. Jag har svårare för ligorna i Spanien och Italien – det är så många som slänger sig och ska ha frispark hela tiden. Sedan ska alla prata med domaren, nä, det tycker jag inte är kul.

 ??  ?? Halmstads BK:S tidigare mittback Tomas Zvirgzsdau­skas har stannat kvar i Sverige och livnär sig numera som lastbilsch­aufför.
Halmstads BK:S tidigare mittback Tomas Zvirgzsdau­skas har stannat kvar i Sverige och livnär sig numera som lastbilsch­aufför.
 ??  ?? Förbundska­pten Janne Andersson, som tränade HBK 2004–2010 rankade Tomas Zvirgzdaus­kas och Tommy Jönsson som Allsvenska­ns bästa mittbacksp­ar.
Förbundska­pten Janne Andersson, som tränade HBK 2004–2010 rankade Tomas Zvirgzdaus­kas och Tommy Jönsson som Allsvenska­ns bästa mittbacksp­ar.
 ?? Bild: Lennart Månsson/bildbyrån ?? En av HBK:S största segrar genom tiderna tog Zvirgzdaus­kas och klubben när Sporting Lissabon slogs ut ur Uefa-cupen 2005.
Bild: Lennart Månsson/bildbyrån En av HBK:S största segrar genom tiderna tog Zvirgzdaus­kas och klubben när Sporting Lissabon slogs ut ur Uefa-cupen 2005.
 ?? Bild: Lennart Månsson/bildbyrån ?? Tomas Zvirgzdaus­kas i en duell med Henrik Larsson, som litauern rankar som den bästa anfallare han mött.
Bild: Lennart Månsson/bildbyrån Tomas Zvirgzdaus­kas i en duell med Henrik Larsson, som litauern rankar som den bästa anfallare han mött.
 ?? Bild: Jari Välitalo ??
Bild: Jari Välitalo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden