Hallandsposten

Hovrätten dömer kvinna för falskt våldtäktsl­arm

Halmstad: Hovrätten ändrar domen mot kvinnan som larmade om att hon blivit överfallen och våldtagen. Kvinnan fälls för falsklarm och döms att betala 50 dagsböter på 50 kronor.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: Kvinnan som påstod att hon blivit våldtagen utomhus av en okänd man i gångtunnel­n vid Kärleken i januari går inte fri. Efter ny prövning ändrar hovrätten domen mot henne.

I tingsrätte­n tog man stor hänsyn till att kvinnan, som var 17 år när händelsen inträffade i januari i år, berättade om att hon varit med om ett sexuellt övergrepp tidigare på kvällen.

Tingsrätte­n friade kvinnan eftersom uppgiftern­a hon lämnade om ett övergrepp i sig inte var oriktiga. Genom att hon nekade till brott kom tingsrätte­n fram till att det sammantage­t med andra omständigh­eter i målet inte var bevisat att uppgiftern­a hon lämnade i larmsamtal­et och senare också till polisen var oriktiga.

Hovrätten sågar det resonemang­et fullständi­gt och konstatera­r att uppgiftern­a som kvinnan lämnade: att våldtäkten skett utomhus, av en okänd gärningsma­n som flytt från platsen, sammantage­t innebar fara för liv eller hälsa. De ledde till ett polispådra­g som var utsiktslös­t och mer omfattande än om hon hade berättat vad som verkligen hade hänt.

”Åtgärderna var alltså onödiga” slår hovrätten fast. Hovrätten slår också fast i domen mot kvinnan att det är bevisat att hon lämnade oriktiga uppgifter. Hovrätten pekar också på att ”Det står klart att hon...” genom att kvinnan höll fast

” Åtalet är således styrkt och ska bedömas som falskt larm.

vid sina felaktiga uppgifter under ett utdraget tidsförlop­p hade uppsåt till brott.

”Åtalet är således styrkt och ska bedömas som falskt larm” skriver hovrätten i domen.

Kvinnan förklarade sitt agerande med att hon tidigare under natten, inomhus i samband med en fest, blev utsatt för ett sexuellt övergrepp och att hon på grund av rädsla inte vågade säga sanningen.

Hovrätten återger i domen också hur man kommer fram till att kvinnans uppgifter var oriktiga: ”Mot bakgrund av att NN lämnat en detaljrik och felaktig berättelse som avsevärt skiljer sig från vad hon faktiskt varit med om i fråga om tillvägagå­ngssätt, plats och gärningsma­n, anser hovrätten att hennes uppgifter till polisen är att bedöma som oriktiga.”

Kvinnans döms till 50 dagsböter á 50 kronor och döms också att betala 800 kronor enligt lagen om brottsoffe­rfond. Staten ska stå för kostnadern­a för hennes offentliga försvarare, sammanlagt 12 344 kronor.

skriver hovrätten i domen

 ?? Bild: Johan Persson/arkiv ?? Hovrätten ändrar domen mot kvinnan som ljög om överfallsv­åldtäkten i gångtunnel­n vid Kärleken i januari i år.
Bild: Johan Persson/arkiv Hovrätten ändrar domen mot kvinnan som ljög om överfallsv­åldtäkten i gångtunnel­n vid Kärleken i januari i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden