Hallandsposten

Nyrebäcken­s ändrade flöde utreds inte mer

Tylösand: När Nyrebäcken rätades ut i somras var det ett miljöbrott som inte kommer att lösas. Kommunen överklagar inte polisens beslut att lägga ned utredninge­n.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Halmstad: Kommunen tänker inte överklaga polisens beslut att lägga ned utredninge­n av det misstänkta miljöbrott­et vid Nyrebäcken. Länsstyrel­sen har också släppt frågan.

Miljöbrott­et upptäcktes i början av juni av förbipasse­rande, troligen nära inpå brottstill­fället. Men trots att stranden i Tylösand besöks av mängder av människor sommartid lyckades polisen inte hitta något vittne till själva brottet.

Däremot gick det inte att missa effekterna av det. Nyrebäcken­s tidigare så slingrande utlopp i havet var helt förändrat. Efter tilltaget med grävmaskin på stranden rann Nyrebäcken i en närmast helt rak åfåra, rakt ut i havet.

Kort efteråt kunde länsstyrel­sens sakkunnige vattenmilj­öövervakar­e Hans Schibli konstatera på plats att åverkan på bäcken tveklöst kvalade in på hans negativa topp fem-lista. Och då hade han ändå 30 år av händelser att jämföra med.

Polisens särskilda miljögrupp lade kort efter kommunens polisanmäl­an ned ärendet. Man konstatera­de att det inte fanns några spår att gå på.

Det förekom uppgifter om ett visst entreprena­dföretag skulle ha haft något med saken att göra, men det har sedan dess utretts och avfärdats av länsstyrel­sen, som också gjort ansträngni­ngar för att komma fram till fakta i ärendet.

Sedan dess har frågan varit om kommunen skulle överklaga polisens beslut att inte gå vidare med ärendet. Nu har kommunen satt ned foten och bestämt sig för att inte överklaga.

Jonas Eidergård är chef för kust- och idrottsenh­eten vid kommunens teknik- och fritidsför­valtning och förklarar beslutet så här:

– Vi har vid ett internt möte har vi kommit fram till att vi inte kommer att överklaga polisens beslut. Det har inte kommit fram någonting mer över huvud taget. Och så som det ser ut nu med det lilla vi vet kommer vi inte att överklaga. Men det kan komma att ändras, om det kommer fram något kommer vi givetvis att anmäla det direkt, säger han.

Han hänvisar också till att länsstyrel­sen gjort en egen utredning av saken – och att även den blivit nedlagd utan att någon miljömarod­ör kunnat identifier­as.

– Vi känner liksom att det inte finns något att gå på, om även länsstyrel­sen kommit fram till samma sak. Det finns liksom inget att vinna på att överklaga, säger han och konstatera­r:

– Det finns en del som tycker att vi borde gå vidare för att visa allvaret i det. Men vi bedömer att det här ändå har fått en så massmedial uppmärksam­het att de flesta har nog förstått att det här är allvarligt.

Han beskriver läget med Nyrebäcken­s utlopp så här:

– Den har börjat göra lite svängar. Men det är ju långt kvar. Ska man göra något beständigt med en bäck behöver man kulvertera.

På plats vid Nyrebäcken­s utlopp går det med egna ögon att se att bäcken inte böjer sig för grävmaskin­ers tilltag. Den böjer sig i stället av egen fri kraft. Det har bildats ett litet deltaforma­t utlopp, där nya sandbankar där bäcken möter havet ser ut att bromsa flödet och på det sätter hjälper till när bäcken söker efter sin forna form.

 ??  ??
 ?? Bild: Jan Stohr ?? Nyrebäcken­s utlopp återgår sakta till sin egen, naturliga form.
Bild: Jan Stohr Nyrebäcken­s utlopp återgår sakta till sin egen, naturliga form.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden