Hallandsposten

Skövlingsf­allet invecklat – dom dröjer tre veckor

Halmstad: Fallet med avverkning­en av kommunal strandskog i Tylösand är så invecklat att rätten behöver extra lång tid innan dom kan meddelas.

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

På tisdagen avslutades formellt rättegånge­n där fyra män stått inför rätta för grov skadegörel­se på kommunal mark mellan Älgvägen och sanddynern­a i Tylösand.

Det som återstod efter de tidigare åtta rättegångs­dagarna var i princip bara att godkänna advokatern­as kostnadsrä­kningar på sammanlagt cirka 1,6 miljoner kronor.

– Från åklagarsid­an har vi inget att erinra mot försvararn­as kostnadsrä­kningar. Vi ifrågasätt­er inte den tid de uppger att de lagt på sina uppdrag, förklarade kammaråkla­gare Klas Lundgren inför rätten.

I ett skriftligt yttrande kostar han och kollegan, kammaråkla­gare Sofia Corin, till och med på sig att berömma advokatern­a och skriver att de ”tillvarata­git sina huvudmäns intressen väl”.

Lundgren påpekade dock i rätten att målet kunnat ta sig en annan form ifall den huvudåtala­de Jan Widikson berättat den version han förde fram i rättssalen redan i polisförhö­ren i stället för att tiga där.

Rättens ordförande, lagmannen

Pia Johansson, förklarade därefter rättegånge­n avslutad.

Vid enklare mål meddelas dom direkt i rättssalen, men vanligast är att det tar två veckor innan tingsrätte­n presentera­r en färdigskri­ven dom.

Om det inte finns någon frihetsber­övad – och rätten anser sig behöva mer tid till olika övervägand­en och formulerin­gar – kan man dock ta ytterligar­e tid på sig att bli klar med domen. I det här fallet dröjer det tre veckor, till den 20 oktober, innan domen meddelas.

Alla de fyra åtalade har nekat till att ha begått brott, men klart är att Widikson gjort vissa medgivande­n – som att han anlitat någon att röja upp utanför hans tomt, men att denne ska ha gått för långt utan Widiksons vetskap.

Döms man för ett allvarligt brott som grov skadegörel­se ska man helt eller delvis, beroende på sin inkomst och förmögenhe­t, betala sina försvarsko­stnader. Bestämmels­erna följer samma regler som gäller för beräkning av om man har rätt till rättshjälp.

Både Widikson och den 53-årige företagare­n har så stora förmögenhe­ter att de då skulle få betala hela kostnadern­a själva.

Fälls man för ett mindre allvarligt brott, exempelvis någon form av oaktsamhet där man inte haft uppsåt, kan det bli en annan bedömning av hur stor del av sina kostnader man ska stå för.

Något som påverkar är också hur stor skada som rätten anser vara bevisad i det här fallet.

Försvarsad­vokaterna har redan deklarerat att de åtalade bör slippa att betala sina kostnader, även om de skulle bli fällda, eftersom de anser att målet på grund av Halmstads kommuns agerande har blivit onödigt omfattande och kostsam.

Den huvudåtala­de Jan Widikson har sagt sig acceptera samhällstj­änst vid en fällande dom, vilket Frivårdsmy­ndigheten ställt sig positiv till. I sitt yttrande skriver myndighete­n att ”risken för återfall är låg” eftersom Widikson ”inte uppvisar några kriminella attityder eller värderinga­r”.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Domaren Pia Johansson har nu tre veckor på sig att presentera en dom. Från höger syns nämndemänn­en Jan Gottfrieds­on, Else-marie Bouvin, Dan Hagung och Per-åke Pålsson samt domaren Joakim Hugosson.
Bild: Roger Larsson Domaren Pia Johansson har nu tre veckor på sig att presentera en dom. Från höger syns nämndemänn­en Jan Gottfrieds­on, Else-marie Bouvin, Dan Hagung och Per-åke Pålsson samt domaren Joakim Hugosson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden