Hallandsposten

Centern vill avveckla skolan i Rydöbruk

Rydöbruk: Centerpart­iet föreslår en nedläggnin­g av Rydöbruks skola. Enligt opposition­srådet Anna Roos kan barnen få en mer likvärdig undervisni­ng på en större skola. Kommunen har inte heller råd att lägga 30 miljoner på att renovera skolan, anser Roos.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Rydöbruks skola är Hylte kommuns minsta skola, sett till antalet elever. De 61 eleverna går i åldersblan­dade klasser, F–2 respektive 3–6, eftersom klasserna annars blir för små. Skolan har också sju asylsökand­e barn som inte räknas in i underlaget.

Förslaget som Centerpart­iets Anna Roos, Malin Svan och Lennart Ohlsson är på väg att lämna in till kommunfull­mäktige går ut på att Rydöbruks skola bör läggas ned.

– I budgetarbe­tet som pågår nu fick vi se befolkning­sprognoser och påfyllnade­n av elever underifrån är inte så god på Rydöbruks skola. Det kommer inte vara så många barn, säger opposition­srådet Anna Roos.

Hon menar att kommunen inte kan bevara småskolor till vilket pris som helst.

– Det handlar om att prioritera vad vi ska satsa våra investerin­gs- medel på. Skolan är ett viktigt nav i ett samhälle, men det är ännu viktigare att vi får bra, kvalitativ undervisni­ng för våra barn. Barnen har rätt till samma kvalitet och likvärdigh­et i skolan som övriga barn i kommunen.

Anna Roos och partikolle­gorna tycker att det är allt för hög arbetsbela­stning för en lärare att arbeta ensam i en klass 3–6 med fyra timplaner och olika kunskapskr­av.

– I en F–2-klass ska läraren dels ha ett lekfullt lärande för sexåringar som kanske har lärt sig ljuda bokstäver, dels undervisa andraklass­are som har knäckt läskoden. Det är svårt att hålla hög kvalitet när det är så spridda kunskapsni­våer.

Ett annat skäl till nedläggnin­gsförslage­t är att Rydöbruks skola har ett stort renovering­sbehov.

– Det skulle behöva satsas omkring 30 miljoner kronor för att få till en skola i bra skick med en god arbetsmilj­ö för både elever och personal. Då behöver vi ställa oss frågan om vi ska satsa 30 miljoner på en skola med få elever.

Elevpengen ska räcka till att bekosta skolböcker, lärarlöner, stödresurs­er och elevhälsa.

– Om det är få barn på skolan så räcker inte pengarna till de stödresurs­er som behövs, säger Roos.

Elevpengen för varje Rydöelev kan följa med till elevens nya skola och då stärka upp stödresurs­erna eller elevhälsan där.

– För Kinnareds skola vore det positivt. Barn i Rydöbruk kan skjutsas till antingen Torups skola, Kinnareds skola eller Elias Fries skola i Hyltebruk utan att få mycket längre resväg, menar Anna Roos.

Åldersblan­dade klasser finns även i Kinnared, Landeryd och Unnaryd. Men för dessa skolor finns inga nedläggnin­gsförslag från Centerpart­iets sida. Skolorna i Landeryd och Unnaryd har över 100 elever var. Kinnareds skola har 62 elever, men enligt befolkning­sprognosen ökar antalet barn här. Hur tänker ni att orten Rydöbruk kan fortsätta leva utan en skola?

– Vi vill bevara förskolan eftersom det finns 40 barn i förskolan. Rydöbruk har ett rikt föreningsl­iv, med ridhuset och golfklubbe­n, och det är en fin miljö att bo i.

 ??  ??
 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n/isabel Bark ?? Rydöbruks skola, som byggdes på 1960-talet, är sliten och i stort behov av renovering. ”Ska vi satsa 30 miljoner på en skola med få elever”, undrar Anna Roos (C).
Bild: Lennart Hildingsso­n/isabel Bark Rydöbruks skola, som byggdes på 1960-talet, är sliten och i stort behov av renovering. ”Ska vi satsa 30 miljoner på en skola med få elever”, undrar Anna Roos (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden