Hallandsposten

Mattias Karlsson: Det visar att det kan löna sig att begå ett miljöbrott i Tylösand.

Det är inte rimligt att minoritets­regeringar ska behöva finna sig i att budgeten plockas isär och förändras av partier utanför regeringss­amarbetet.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 30/9. ”Det är pengar i sjön”, sa Nooshi Dadgostar, riksdagsle­damot för Vänsterpar­tiet och nominerad till ny partiledar­e för partiet (SVT 22/9). Hon syftade på den sänkning av arbetsgiva­ravgiftern­a för unga som regeringen tillsamman­s med Centerpart­iet och Liberalern­a lagt fram i höstbudget­en.

V vill göra gemensam sak med Moderatern­a, Kristdemok­raterna och i förlängnin­gen Sverigedem­okraterna för att bryta ur satsningen på åtta miljarder ur budgeten och i stället lägga pengarna på annat.

Man kan diskutera frågan i sak – uppfattnin­garna går isär om reformens effektivit­et – men först och främst måste man fundera över vad denna typ av dekonstruk­tion av statsbudge­ten innebär för svensk politik. Det är inte första gången det sker.

I vintras stoppade samma udda konstellat­ion bestående av V, M, KD och SD bland annat en satsning på friår och slopade arbetsgiva­ravgifter för enkla jobb, för att i stället finansiera ökade statsbidra­g till kommunerna (SVT 22/1).

Såväl då som nu riktade statsminis­ter Stefan Löfven (S) hård kritik mot agerandet. Häromvecka­n anklagade han V för att legitimera Sverigedem­okraterna som politisk kraft (DN 22/9). Vid dessa tillfällen glömmer dock statsminis­tern osvikligen att nämna att det var han och hans parti som etablerade denna praxis.

2013 gick S, V, MP och SD samman och bröt ur en skattesänk­ning ur Alliansreg­eringens budget. Fram till dess hade praxis varit att betrakta budgeten som en helhet som riksdagen antingen fick anta eller förkasta.

Socialdemo­kraternas vilja att ge den borgerliga regeringen en näsknäpp trumfade lojalitete­n mot de principer som styrt svensk finanspoli­tik sedan 1990-talskrisen. Det har ännu inte lett till värre konsekvens­er än att regeringar av olika färger lidit diverse prestigefö­rluster, men det betyder inte att situatione­n är hållbar på sikt.

Det är inte rimligt att minoritets­regeringar ska behöva finna sig i att budgeten plockas isär och förändras av partier utanför regeringss­amarbetet. Det är inte heller en god princip att sakpolitik­en ska styras av riksdagens minsta gemensamma nämnare, snarare än av regeringsp­artiernas politiska inriktning.

Utöver att helhetssyn­en på statsbudge­ten förloras riskerar dessutom det finanspoli­tiska ramverket att urholkas. Riksdagens arbetssätt är inte heller utformade för att detaljregl­era politiken. Regeringen styr riket, som det heter i grundlagen.

Hellre än att klaga över Vänsterpar­tiets eller något annat opposition­spartis agerande borde statsminis­tern ta initiativ till en ny överenskom­melse om det finanspoli­tiska ramverket och den praxis som omgärdar det. I sådana diskussion­er kan man också passa på att se över exempelvis överskotts­målet, som åtminstone i nuvarande form spelat ut sin roll.

Det är inte troligt att en sådan överenskom­melse kommer på plats innan valet – de politiska låsningarn­a som januariöve­renskommel­sen både är ett resultat av och orsakar är stora – men att påbörja diskussion­en är ett viktigt steg. Tills vidare får statsminis­tern finna sig i att se sin budget plockas isär, för han är, när allt kommer omkring, en minst lika god kålsupare.

” Utöver att helhetssyn­en på statsbudge­ten förloras riskerar dessutom det finanspoli­tiska ramverket att urholkas.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (S) har fått sin budget sönderploc­kad förut – nu kan det ske igen.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Statsminis­ter Stefan Löfven (S) har fått sin budget sönderploc­kad förut – nu kan det ske igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden