Hallandsposten

Halmstad ska bli ännu bättre cykelstad

Halmstad: Halmstadbo­rna har närmare till sitt jobb än de flesta hallänning­ar. Ändå väljer sex av tio att köra bil dit. – Det finns redan bra cykelmöjli­gheter i Halmstad, men också mycket som kan bli bättre, säger Stina Alexanders­son, trafikmilj­öingenjör p

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Halmstad: Vad skulle kunna få dig att börja cykla till jobbet? Hos kommunens trafikplan­erare spånas det nu kring gräddfiler för cyklister, fler förbindels­er över Nissan och säkrare parkeringa­r.

Som HP tidigare berättat så har regionfull­mäktige nyligen antagit en regional cykelplan, som dels pekar ut var det ska byggas cykelvägar med hjälp av statliga pengar, dels vad regionen och kommunerna kan göra för att stimulera till mer cykling.

En ”cykelpoten­tialstudie”, som Region Halland genomförde förra året, visar också att Halmstadbo­rna har bäst förutsättn­ingar i hela Halland för att kunna cykla till jobbet.

Mer än var tredje (37 procent) skulle vara framme på mindre än en kvart och 53 procent inom en halvtimme.

Enligt den senaste resvaneund­ersökninge­n i Halmstad (2018) väljer dock 62 procent att köra bil till jobbet och 21 procent att cykla.

– Det är ju inte ett självändam­ål att folk ska cykla, men om valet står mellan bil och cykel så finns det ju även en miljö- och hälsoaspek­t. Samtidigt så innebär cykling en olycksrisk och det är här kommunen kan bidra med att öka säkerheten, säger Stina Alexanders­son.

HP träffar henne på Patrikshil­lsvägen på Söder, där Halmstads senaste cykelbana precis byggts färdig. Den är bland annat tänkt att underlätta cykling mellan Söder och Kattegattg­ymnasiet.

Just cykelbanan på Patrikshil­lsvägen är en av sex nya sträckor som till hälften finansiera­ts av Naturvårds­verket. De övriga finns på

Fågelvägen, gamla Kristinebe­rgsvägen, Fiskaregat­an och vid Östra stranden. En sjätte cykelbana kommer i höst att byggas på Mickedala, medan en planerad sträckning längs Lasarettsv­ägen fått ställas in eftersom det fanns träd i vägen som inte fick tas bort.

– När vi bygger sådana här mindre länkar så är det kanske svårt att se syftet, men i bakgrunden finns oftast en långsiktig tanke, säger Stina Alexanders­son.

På Söder är tanken att cykelbanan på Patrikshil­lsvägen ska få en fortsättni­ng i form av en ny gång- och cykelbro över Nissan och kunna ta cyklister vidare till de befintliga cykelbanor­na längs Stationspa­rken till tågstation­en och Resecentru­m.

– Idag måste många cykla en omväg via Slottsbron, så det finns helt klart behov av fler förbindels­er över Nissan. Nu i höst tas det fram en ny översiktsp­lan och därefter en ny transportp­lan, där bron förhoppnin­gsvis kommer med, säger Stina Alexanders­son.

Även på Slottsmöll­an finns planer på en ny kombinerad gång-, cykel- och bilbro över Nissan, som ett komplement till den gamla stenbro som nu leder över till Frennarp.

– Den gamla bron är egentligen privatägd, men får nyttjas av allmänhete­n via ett avtal med kommunen. Det pågår nu ett detaljplan­earbete för en kommunal bro, berättar Stina Alexanders­son.

De senaste tio åren har utbyggnade­n av cykelbanor i Halmstad tagit rejäl fart. I hela Halland finns idag

cirka 75 mil cykelbanor och nästan hälften av dem ligger i Halmstads kommun.

– Halmstad har kommit förhålland­evis långt som cykelstad, men vi ser ingen markant ökning av cyklandet och det är svårt att utvärdera vad som påverkar beteenden. Vi får hela tiden in synpunkter från invånare om stort och smått. En del saker kan vi åtgärda direkt, annat får vi ta med oss i vår planering, säger Stina Alexanders­son.

Bland de återkomman­de önskemålen finns en cykelväg mellan Åled och Halmstad.

– Det är fullt förståelig­t. Det finns cykelvägar till allt från Steninge till Trönninge, men inte till Åled. Problemet här är att väg 26 är en nationell väg och hanteras av staten. Vi kan bara göra inspel om att önskemålet finns.

Att göra det extra enkelt för cyklister och gående att ta sig fram kan vara ett sätt att få fler att välja bort bilen. Den tanken har funnits med i planeringe­n av de nya bostadsomr­ådena på Fyllinge och Ranagård.

– När man bygger nya områden finns en chans att göra rätt från början. I gamla områden är det mycket svårare att förändra. Både på Ranagård och i Fjärde kvadranten på Fyllinge kan bussar och cyklister ta sig rakt igenom området, medan bilar måste köra runt om, säger Stina Alexanders­son.

Hur väl cykelvägar­na underhålls påverkar förmodlige­n också lusten att cykla.

–Om det snöat så saltas alla superstråk, som är de cykelvägar som flest använder. Utmaningen är förstås att vara på alla ställen samtidigt. Vi jobbar också med att sopa upp grus och löv för att minska olycksrisk­en.

Möjlighete­n att parkera sin cykel på ett säkert sätt är en annan efterfråga­d del och där även arbetsgiva­re kan göra en insats.

– Ja, det är många som kan bidra till att göra Halmstad till en mer cykelvänli­g stad. Kanske behöver vi också bli bättre på att samsas i trafiken. Halmstad är på väg att bli en lite större stad och det måste allt trafikante­r anpassa sig till, säger Stina Alexanders­son.

 ?? Bild: Yvonne Persson ?? ”Halmstad har kommit förhålland­evis långt som cykelstad, men vi ser ingen markant ökning av cyklandet och det är svårt att utvärdera vad som påverkar beteenden”, konstatera­r Stina Alexanders­son, trafikmilj­öingenjör på Halmstads kommun.
Bild: Yvonne Persson ”Halmstad har kommit förhålland­evis långt som cykelstad, men vi ser ingen markant ökning av cyklandet och det är svårt att utvärdera vad som påverkar beteenden”, konstatera­r Stina Alexanders­son, trafikmilj­öingenjör på Halmstads kommun.
 ??  ?? Cykelbanan längs Patrikshil­lsvägen, som leder fram till Kattegattg­ymnasiet, är det senaste tillskotte­t på Halmstads cykelkarta. Tankar finns om att låta cykelbanan fortsätta i en ny gång- och cykelbro över Nissan, som ansluter till cykelbanor­na mot tågstation­en. ”När vi bygger mindre länkar så är det kanske svårt att se syftet, men i bakgrunden finns oftast en långsiktig tanke, säger trafikmilj­öingenjör Stina Alexanders­son.
Cykelbanan längs Patrikshil­lsvägen, som leder fram till Kattegattg­ymnasiet, är det senaste tillskotte­t på Halmstads cykelkarta. Tankar finns om att låta cykelbanan fortsätta i en ny gång- och cykelbro över Nissan, som ansluter till cykelbanor­na mot tågstation­en. ”När vi bygger mindre länkar så är det kanske svårt att se syftet, men i bakgrunden finns oftast en långsiktig tanke, säger trafikmilj­öingenjör Stina Alexanders­son.
 ??  ??
 ?? Bild: Yvonne Persson ??
Bild: Yvonne Persson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden