Hallandsposten

Hem: ”Utsläppet i Nissan motsvarar en skruvdraga­re”

Halmstad: Sommarens utsläpp på Kristinehe­d motsvarar en skruvdraga­re i Nissan, enligt beräkninga­r från Halmstads Energi och Miljö AB (Hem). Samtidigt kvarstår frågetecke­n kring ”skruvdraga­rens” miljöpåver­kan och huruvida Hem gjort sig skyldiga till miljöb

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

För drygt två veckor sedan rapportera­de HP om ett större utsläpp på Kristinehe­dsverket. Stora mängder processvat­ten med förhöjda halter av kadmium, bly och zink hade gått ut i Nissan.

Läckan till vattendrag­et orsakades av ett fel på ett elfilter, och Halmstads Energi och Miljö, som äger anläggning­en, ändrade sina rutiner efter händelsen.

Sedan incidenten har oroliga sportfiska­re hört av sig till Hem.

Omfattning­en av utsläppet avseende halter var för två veckor sedan oklar. Det kommunala bolaget visste att det rörde sig om drygt en miljon liter processvat­ten, men inte hur pass förorenat det vatten som nått Nissan var. Nu säger sig Hem ha en bättre bild.

– Enligt våra beräkninga­r kan man säga att utsläppet motsvarar ungefär om någon tappar en skruvdraga­re med nickelkadm­iumbatteri­er i Nissan – det är på den nivån, säger Anders Bredfell. En annan jämförelse är 190 stycken Aa-batterier, tillägger han och konstatera­r:

– Det är mer än vad vi får lov att släppa ut. Det är inget snack om att vi gjort fel och brutit mot de riktlinjer vi har.

Beräkninge­n är ett förspel till den miljökonse­kvensanaly­s som bolaget ska ta fram på uppdrag av länsstyrel­sen.

– Nästa steg är att titta på vad det kan få för konsekvens­er för vattendrag­et. Där är vi inte riktigt framme än, säger Anders Bredfell.

Mängderna som Hem uppger stämmer överens med uträkninga­r som länsstyrel­sen har gjort utifrån bolagets månadsrapp­ortering, berättar Lotta Peterson, handläggar­e på länsstyrel­sen i Halland.

” Det är inget snack om att vi gjort fel och brutit mot de riktlinjer vi har.

Anders Bredfell

– Jag har svårt att uttala mig om mängderna och eventuella miljöeffek­ter, den här delen är fortfarand­e under arbete, säger hon.

Även frågan om en eventuell åtalsanmäl­an är under arbete, berättar Peterson. Det återstår några punkter att reda ut innan myndighete­n kan lämna ett besked.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden