Hallandsposten

Kommunen går mot stort plus på 280 miljoner

Halmstad: Coronapand­emin till trots ser kommunen ut att gå mot ett rejält överskott i år. Prognosen pekar på omkring 280 miljoner. En del av förklaring­en är att staten pytsat in 205 oväntade miljoner.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Årets överskott förväntade­s bli 18 miljoner. Delårsboks­lutet visar dock helt andra siffror.

– Alla kommuner redovisar generellt goda resultat för 2020 och det kan tyckas lite märkligt med tanke på att vi har haft den största nedgången i ekonomin i mannaminne. Men det beror på att statliga stöd på grund av pandemin har tillkommit, stöd som varit högre än de kostnader som uppstått av samma orsak, säger Jan Fritz, ekonomidir­ektör.

Prognosen visar ett resultat på omkring 280 miljoner. På plussidan finns till exempel 205 oväntade miljoner från staten, bland annat för att hantera ekonomiska konsekvens­er av covid-19, samt ett positivt resultat på 17 miljoner för förvaltnin­garna.

På minussidan finns bland annat minskade skatteintä­kter med 86 miljoner.

Kommunstyr­elsen har ett stort plusresult­at – 102 miljoner. Detta beror bland annat på engångsint­äkter i form av försäljnin­g av mark och fastighete­r samt en fordran på staten på cirka 40 miljoner.

– Det är pengar som vi ansökt om för covid-19-satsningar. Vi vet inte om vi kommer att få hela summan, men vi tror det, säger Jan Fritz.

Dessa 40 miljoner ska i så fall fördelas på olika nämnder, framför allt hemvårds- och socialnämn­den.

Prognosen utan dessa miljoner visar dock att hemvårdsnä­mnden går 15 miljoner back, bland annat på grund av kostnader som uppstått i samband med covid-19. Även utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n går back – med 18 miljoner. 17 miljoner beror på ökade kostnader för ekonomiskt bistånd.

Socialnämn­den går däremot med 10 miljoner plus, varav 9 miljoner beror på färre externa placeringa­r för barn och vuxna. Övriga nämnder har smärre plus- eller minusresul­tat.

Jan Fritz uppger att kommunen har bra kontroll över sin ekonomi. Extra stöd i form av statliga pengar ses som ett välkommet tillskott men är dock inget en kommun kan räkna med eller luta sig mot.

Det ger dock effekt på lånebördan, tillägger Jan Fritz, och hänvisar till att Halmstad står inför ett omfattande investerin­gsbehov som kommer att kräva stora lån.

– Halmstad har historiskt sett inte lånat pengar förrän i våras då vi lånade 300 miljoner för första gången. Vi har alltså tidigare kunnat finansiera våra investerin­gar med hjälp av vårt eget kassaflöde och i och med årets resultat får vi kassaflöde­t och slipper låna 200 miljoner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden