Hallandsposten

Slumpvis utvalda elever kan nu drogtestas

Halmstad: Kommunen har fått en ny drogpolicy för gymnasiesk­olan. Skolorna ska slumpmässi­gt kunna välja ut elever för frivilliga drogtester. Dessutom kan rektorer stänga av drogmisstä­nkta elever som vägrar låta sig testas.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Politikern­a i utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n fattade under måndagen beslut om en ny plan för en drogfri skolmiljö på Halmstads gymnasiesk­olor.

Policyn börjar gälla direkt och innebär bland annat att Halmstads gymnasieel­ever slumpmässi­gt kan väljas ut för provtagnin­g.

– Jag ser det som ett positivt beslut. Nu har vi ytterligar­e en möjlighet i Halmstad att faktiskt hålla skolorna trygga, säkra och fria från narkotika, så gott det går, säger Christofer Lundholm (M), ordförande i nämnden.

Den drogtestni­ng som tidigare skett har varit mer riktad, vid vag eller grav misstanke. Där har polis och socialtjän­st kopplats in. De slumpmässi­ga testerna är ett komplement som kommer att ske klassvis eller gruppvis, på frivillig basis, med hjälp av enheternas elevhälsop­ersonal.

Nämnden var i stort sett överens om policyn. Vänsterpar­tiet yrkade dock avslag på den del av dokumentet som handlar om de slumpvisa drogtester­na.

HP har tidigare rapportera­t om kritik mot den nu antagna policyn. Inte minst Centerpart­iets och Liberalern­as ungdomsför­bund har reagerat.

”Slumpmässi­ga drogprover gör att alla elever har samma misstankeg­rad. Säger man nej till provet, av till exempel integritet­sskäl, så riskerar misstankar­na mot en att öka, och man kan till och med bli avstängd om man vägrar enligt policyn. Det finns bättre sätt att komma åt droganvänd­andet”, sade Angeline Eriksson, ordförande i CUF Halland, till HP den 31 augusti.

”Det finns ingen forskning som visar att testerna hjälper. Vi behöver vara mer öppna och prata om droganvänd­ning, i stället för att stigmatise­ra det”, tillade Carl-johan Bonde, ordförande i LUF Halland.

Ordförande Christofer Lundholm berättar att kritiken var uppe för diskussion under sammanträd­et.

Han vill än en gång förtydliga att en elev inte automatisk­t stängs av om denne säger nej till testerna. Det är först i kombinatio­n med andra, mer eller mindre grava, misstankar som avstängnin­g kan bli aktuellt.

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv och Tt/arkiv ?? Utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n har antagit en ny drogpolicy för gymnasiesk­olan. Policyn, som bland annat öppnar upp för slumpvis drogtestni­ng, är ytterligar­e ett verktyg för att hålla skolorna trygga, menar Christofer Lundholm (M), ordförande i nämnden.
Bild: Roger Larsson/arkiv och Tt/arkiv Utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n har antagit en ny drogpolicy för gymnasiesk­olan. Policyn, som bland annat öppnar upp för slumpvis drogtestni­ng, är ytterligar­e ett verktyg för att hålla skolorna trygga, menar Christofer Lundholm (M), ordförande i nämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden