Hallandsposten

Löfquist (S): ”Vi har ett osäkert läge”

Hylte: Den kommunala verksamhet­en i stort – avloppsver­k, skolor, hemtjänst och allt det där – beräknas gå 17,4 miljoner kronor minus under 2020, räknat mot budget.

- Lennart Hildingsso­n

Men det kommunala bokslutet kommer ändå att gå ihop sig och till och med visa 14 miljoner kronor i vinst.

Det sker tack vare att tillfällig­a och generella statsbidra­g, minskade pensionsav­sättningar och liknande poster ger mer pengar. Bland de ej budgeterad­e statsbidra­gen hör exempelvis 4,6 miljoner till att täcka kommunens sjuklöneut­betalninga­r under coronakris­en, vilka nu fördelas bland de kommunala verksamhet­erna.

– Vi har ändå ett osäker läge och underskott­en hos nämnderna är bekymmersa­mt, säger ks-ordförande­n Ronny Löfquist (S), efter att kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott under tisdagen gick igenom prognosen för 2020.

Detta gjorde man utifrån ett delårsboks­lut för verksamhet­erna räknat till och med månaden augusti.

Till de ”osäkra läget” hör minskade skatteintä­kter och just nu vikande befolkning­stal.

Den förvaltnin­g och nämnd som har svårast att hålla budget är kultur och folkhälsa. Underskott­et där beräknas bli 11,5 miljoner. Detta beror till allra största delen på ökade kostnader för ekonomiskt bistånd inom socialtjän­sten och ökning på de ersättning­ar som Hylte betalar till andra kommuner för att de tar emot Hyltes gymnasieel­ever.

Den politiska majoritete­n, Framtid Hylte, ledd av S, kommer snart att presentera ett budgetförs­lag för 2021. Ronny Löfquist har tidigare flaggat för att en tillfällig skattehöjn­ing kan behövas.

 ?? Bild: Isabel Bark/arkiv ?? Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande.
Bild: Isabel Bark/arkiv Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden