Hallandsposten

Granne klagade på oljud – misshandla­des brutalt

Laholm: När männen stod och sågade efter klockan tio på kvällen väckte det grannarnas ilska. Men de sågande männen brottade ner grannen, tryckte hans ansikte mot asfalten och sparkade den liggande mannen.

- Kenny Hjälte keh@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

I början av sommaren för två år sedan stod två män med en kap- och gersåg och höll på med ett renovering­sprojekt. Men efter, ett vad grannarna ansåg, ett ihållande oljud efter att klockan passerat tio på kvällen var flera på väg över för att säga ifrån.

De två sågande männen, 57 respektive 34 år gamla, blev inte upplyfta av besöket och tillsägels­en. Sedan går uppgiftern­a isär. De två männen menar att en 44-årig granne kom aggressivt mot dem och svor, att han var inne på deras tomt och att de agerade i nödvärn när de lade honom ner på marken.

Den 44-årige mannen och en kvinnlig granne menade på att en ordväxling gjorde att de två männen hetsade upp sig, att 44-åringen puttade bort männen när de var närgångna men att brottnings­matchen skedde ute på gatan. Vittnet, uppgav för rätten att 57-åringen och 34-åringen slängde runt 44-åringen ”som en säck potatis” och satte sig över honom och matade slag när de tryckte ner hans ansikte mot asfalten.

” Satte sig över honom och matade slag när de tryckte ner hans ansikte mot asfalten.

När ytterligar­e en person rusade ut för att de två skulle avbryta misshandel­n av 44-åringen så släpptes han. Men 34-åringen ställde sig och sparkade med full kraft i sidan på den liggande 44-åringen. Ett annat vittne beskrev det som att sparken utfördes som en frispark i fotboll. En annan att sparken var med full kraft.

Tumultet gjorde att rätten tyckte att det var svårt att avgöra vem som gjort vad under händelsen. De har inte sett att vittnesupp­gifter om misshandel­n som tillräckli­ga för polisutred­ningen. Men att 34-åringens avslutande spark skedde helt utanför någon nödvärnsrä­tt när 44-åringen låg orörlig och flera vittnen som kunde peka ut den yngre aktören som avsändare av våldet.

Tingsrätte­n har anmärkt på att de vittnen tillika anhöriga som styrker 57-åringens och 34-åringens historia inte är trovärdiga. Rätten väljer ändå att enbart fälla 34-åringen för misshandel på grund av sparken och friar 57-åringen för det åtalade våldet.

Rätten ser att det finns ett straffvärd­e i händelsen på två månaders fängelse för 34-åringens gärning. Men för att det har gått drygt två år mellan händelsen och att åtalet mot de två männen togs upp i tingsrätte­n tycker rätten att straffet kan skrivas ner med hälften. 34-åringen får därför en villkorlig dom förenad med samhällstj­änst på 50 timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden