Hallandsposten

Kraftig ökning av coronafall i Stockholm

Pandemiläg­et i Stockholms län fortsätter att gå åt fel håll. Förra veckan konstatera­des 923 personer vara smittade – nästan en dubblering från veckan före. – Vi är allvarligt bekymrade, säger Björn Eriksson, hälsooch sjukvårdsd­irektör i Region Stockholm.

- Robin Salomonsso­n/tt Henning Eklund/tt

– Siffrorna tyder på att smittsprid­ningen har ökat och det är allvarligt. Vi behöver trycka tillbaka det här till varje pris, fortsätter Eriksson på Region Stockholms pressträff på tisdagen. Jämfört med vecka 38, då 537 coronafall konstatera­des, steg antalet positiva fall med 386 personer förra veckan till totalt 923 fall.

Däremot har antalet patienter som vårdas på något av regionens sjukhus sjunkit med sex personer. För tillfället vårdas 24 patienter på akutsjukhu­s eller geriatrisk vård. Av dessa intensivvå­rdas fem personer.

Sedan pandemins början har totalt 25 046 fall konstatera­ts i länet.

Björn Eriksson hävdar att allt för många har slutat följa Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner.

– Om vi alla är noga med de mest basala sakerna som att hålla avstånd, tvätta händerna, stanna hemma och ta prover vid symtom kommer vi klara av att minska smittsprid­ningen och trycka ner sjukdomen, säger han.

Maria Rotzén Östlund, tillförord­nad smittskydd­släkare i regionen, beskriver det som ett trendbrott som kan vara början på en större uppgång, alternativ­t att antalet fall lägger sig på en högre nivå.

Hon uppmanar alla med symtom att testa sig.

– Vi har god provtagnin­gskapacite­t och uppmuntrar alla att man tar prover vid minsta nytillkomm­et symtom, säger Rotzén Östlund.

Enligt chefsläkar­en Johan Bratt står vården rustad för att skala upp kapacitete­n igen vid behov. Han uppger dessutom att det i dag finns helt annan kännedom kring covid-19 jämfört med i våras.

– Kunskapen inom vården är större när det gäller smittsprid­ning, symtom och behandling, säger Bratt.

 ??  ??
 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Hälso- och sjukvårdsd­irektör Björn Eriksson ser mycket allvarligt på den ökade smittsprid­ningen.
Bild: Claudio Bresciani/tt Hälso- och sjukvårdsd­irektör Björn Eriksson ser mycket allvarligt på den ökade smittsprid­ningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden