Hallandsposten

Polisen: Stärk skyddet mot kriminella klaner

Polisen vill att kommunerna­s beslutsfat­tare skyddas bättre mot kriminella klaner. – Ute i kommunerna är det oftast väldigt tufft, säger rikspolisc­hef Anders Thornberg.

- TT

Rikspolisc­hefen var kallad till riksdagens justitieut­skott för att informera politikern­a om släktbaser­ade kriminella nätverk, eller så kallade kriminella klaner.

Thornberg pekade bland annat på risken för att kommunala beslutsfat­tare utsätts för hot eller annan påverkan från dessa nätverk.

– Tyvärr blir det allt vanligare att man hotar, säger Thornberg.

Utsatta är till exempel tjänstemän som tar beslut om bidrag, bygglov och omhänderta­gande av barn som far illa.

– Jag tror att ute i kommunerna är det oftast väldigt tufft, för man kommer ofta nära människor och man fattar beslut som påverkar dem i vardagen, säger Thornberg.

– Och man möter kanske dem man fattar beslut om när man går och handlar, på biblioteke­t eller simhallen.

Thornberg understryk­er vikten av att kommuner har en säkerhetso­rganisatio­n som kan göra en säkerhetsa­nalys och identifier­a vilka medarbetar­e som löper störst risk att utsättas för påtrycknin­gar. Men det handlar också om att kunna ge skydd när det behövs.

– I värsta fall när man blir hotad till livet så kan man behöva tillfällig­t livvaktssk­ydd eller flyttas eller få skyddad identitet.

Thornberg anser också att utsatta beslutsfat­tare bör omfattas av en speciell lagstiftni­ng som ger dem tillräckli­gt skydd så att de ska våga utöva sitt yrke.

På utskottsmö­tet togs även systematis­ka bidragsbro­tt upp. Thornberg uppger att det är viktigt att politiker och myndighete­r ser till att utbetalnin­gar av bidrag och ekonomiska stöd blir rätt från början och att man ”kontroller­ar lite mer”.

– Även om man kan utreda begångna brott efteråt, så kommer pengarna inte tillbaka, säger han.

Enligt justitieut­skottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) pekade rikspolisc­hefen på att en del av de olika coronastöd­en till företag hamnar i fickorna på organisera­d brottsligh­et.

– Väldigt mycket av de företagsst­öd och de enkla snabba pengar politiken vill leverera för att möta pandemin blir en köttgryta som den grova organisera­de brottsligh­eten söker sig till, säger Sammeli.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden