Hallandsposten

Kirurgen Paolo Macchiarin­i åtalas för grov misshandel

Kirurgen Paolo Macchiarin­i åtalas för tre fall av grov misshandel efter att ha opererat in syntetiska luftstrupa­r på patienter vid Karolinska universite­tssjukhuse­t. – Det här var vare sig sjukvård eller tillåten forskning, säger åklagare Mikael Björk till

- Johan Nilsson/tt Marc Skogelin/tt

I december 2018 återupptog åklagare Mikael Björk den tidigare nedlagda förundersö­kningen om två fall av vållande till kroppsskad­a, grova brott, i fallet med de syntetiska luftstrupa­rna vid Karolinska universite­tssjukhuse­t i Solna. Under den återupptag­na förundersö­kningen har utredninge­n kring ett tredje fall inletts på nytt.

– Det har tillkommit förhålland­evis mycket bevisning. Det har hållits förhör med ytterligar­e personer, både i Sverige och utomlands, och det har tillkommit ytterligar­e skriftligt material, säger Mikael Björk.

” Han var kirurgen i de här tre fallen och bär naturligtv­is huvudansva­ret.

Mikael Björk, överåklaga­re

Genom dessa förhör och genom den skriftliga bevisninge­n har det, enligt åklagaren, blivit tydligt att transplant­ationerna av de konstgjord­a luftstrupa­rna genomförts i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet, och därför inte utgjort led i någon laglig form av sjukvård eller tillstånds­prövad forsknings­studie.

Mikael Björk anser vidare att det är Paolo Macchiarin­i själv som ensam bär det straffrätt­sliga ansvaret.

Varför då, det var ju fler än han som var inblandad i de här operatione­rna?

– Han har genomfört ingreppen med en metod som är hans. Han var kirurgen i de här tre fallen och bär naturligtv­is huvudansva­ret.

Men bär han allt ansvar själv?

– För att straffas för grov misshandel måste man ha haft avsikt att skada, men de som fanns runtom honom har inte genomskåda­t de oriktiga uppgiftern­a. Det stod klart för de andra först efteråt. Enligt min mening går det inte att visa att någon insett att metoden inte var tillåten.

Men var Macchiarin­is avsikt verkligen att skada?

– Det blev en konsekvens av hans agerande. De här kroppsliga ingreppen är i normala fall inte tillåtna.

Enligt åtalet har ingreppen orsakat målsägande­n allvarliga fysiska skador och inneburit stort lidande. Samtliga tre patienter är i dag döda.

Ingreppen har genomförts helt utan lagstöd, anser åklagare Mikael Björk.

– Bilden har nu blivit betydligt klarare. Det här var vare sig sjukvård eller tillåten forskning. Tänker han infinna sig till rättegånge­n?

– Den frågan tror jag inte att han har fått.

Enligt åklagaren är det för tidigt att säga huruvida Macchiarin­i, som är bosatt i Barcelona, kan komma att begäras utelämnad.

– Så här långt har han, tillsamman­s med sin försvarare, samarbetat.

Macchiarin­is advokat Björn Hurtig säger till Expressen att hans klient förnekar brott.

– Han bestrider givetvis de här misstankar­na mot honom, och han tycker att det känns anmärkning­svärt att åklagaren faktiskt åtalar honom för att med flit ha försökt skada människor. För det är ju vad åklagaren påstår, att han med uppsåt haft för avsikt att tillfoga patientern­a skada och smärta, säger Hurtig.

 ?? Bild: Marc Femenia ?? Överåklaga­ren Mikael Björk åtalar kirurgen Paolo Macchiarin­i för grov misshandel.
Bild: Marc Femenia Överåklaga­ren Mikael Björk åtalar kirurgen Paolo Macchiarin­i för grov misshandel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden