Hallandsposten

Erna Solberg: Det behövs mer nordisk optimism

Coronapand­emin har slitit på sammanhåll­ningen mellan brödrafolk­en. Men Norges statsminis­ter Erna Solberg, som brottas med ökad smittsprid­ning i Osloområde­t, tonar ned osämjan mellan Norge och Sverige – och spår en ljus framtid för det nordiska samarbetet.

- Pontus Ahlkvist/tt

” Samtidigt är det ingen tävling mellan länder, det kan vara tillfällig­heter som avgör hur allvarligt det blir.

Stängda gränser. Karantän. Svenskskrä­ck.

Coronakris­en har inte bara inneburit sjukdom och död, utan även försurat relationer­na och sått misstro mellan de nordiska länderna, både på politisk nivå och bland vanligt folk.

Trots högtidliga löften från ministrar om att göra Norden till världens mest integrerad­e region har pandemin lett till käbbel och kiv av sällan skådat slag mellan Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Helsingfor­s.

Men Norges statsminis­ter Erna Solberg (Høyre) varnar för att måla fan på väggen.

– Jag tror att vi ska vara mer optimistis­ka om vårt samarbete, även om vi har valt lite olika strategier i bekämpning­en av covid-19, säger hon i en telefonint­ervju.

Till skillnad från Sverige har Norge bland de lägsta smitto- och dödstalen i Europa, med färre än 300 döda på 5,4 miljoner invånare – en framgång som till stor del har förklarats med de hårda restriktio­nerna.

I augusti tilltog dock smittsprid­ningen, och lokala utbrott i bland annat Bergen och Sarpsborg har fått norska Folkehelse­institutte­ts (FHI) generaldir­ektör Camilla Stoltenber­g att flagga för en coronatröt­thet hos befolkning­en. Med anledning av ett nytt utbrott i huvudstads­området kallade hälsominis­ter Bent Høie i måndags samtliga kommuner runt Oslo till ett krismöte.

– I europeisk kontext är våra smittotal fortsatt låga, men vi bekymrar oss alltid när de stiger. Det kräver att lokala myndighete­r i samarbete med nationella hälsomyndi­gheter slår ner utbrotten, smittspåra­r, och stoppar spridninge­n. Det måste vi få till i Osloområde­t nu, säger Solberg.

Hur ser du på Sveriges hantering av pandemin?

– Sverige har ett lite annat system och har valt en lite annan linje än vad vi gjorde. Vem som till slut har lyckats bäst, det får man vänta med att se tills det här är över. Samtidigt är det ingen tävling mellan länder, det kan vara tillfällig­heter som avgör hur allvarligt det blir.

Något som rört upp känslor från svenskt håll är Norges stängning av gränsen mot Sverige och krav på karantän för inresande svenskar. Utrikesmin­ister Ann Linde (S) uttryckte i en intervju med Dagens Nyheter i juni oro för att de ovanliga åtgärderna kan röra upp ”rivalitet och hårda känslor” mellan folk på båda sidor gränsen.

Norge har dock inga planer på att lätta på kravet för svenskar. Den gräns som fortsatt gäller är 20 nya fall per 100 000 invånare under en tvåveckors­period – ”då blir det karantän när du kommer till Norge”, enligt Solberg.

Erna Solberg (Høyre), Norges statsminis­ter

I dagsläget gäller det hela Sverige förutom Blekinge, Gotland, Kalmar, Norrbotten, Södermanla­nd, Värmland och Västerbott­en.

– Vi har vinnlagt oss om att vara förutsägba­ra, baserat på de här smittotale­n, säger den norska statsminis­tern.

Kan inte Sverige få lite mer generösa regler? Vi har ju en så nära relation.

– Vi har varit mer generösa i det att vi använder oss av regionnivå­n för att delvis kunna få till resor. Utanför Norden tittar vi på länder och inte regioner.

Mycket tyder på att de nordiska relationer­na har tagit skada under coronakris­en. Vad har du för ansvar som statsminis­ter, ni har ju stängt gränsen?

– Vi har ju haft några undantag för svenskar, och det är de som pendlar till Norge, som har haft lättare att kunna testa sig. Men jag tror att det nordiska samarbetet är så starkt att när vi är färdiga med covid-19 kommer vi att ha många viktiga saker att samarbeta om, och jag tror att vi ska klara det.

 ?? Bild: Stian Lysberg Solum/tt ?? Norges statsminis­ter Erna Solberg efterlyser mer optimism i det nordiska samarbetet.
Bild: Stian Lysberg Solum/tt Norges statsminis­ter Erna Solberg efterlyser mer optimism i det nordiska samarbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden