Hallandsposten

Fanny och Robert ger gamla gården i Tubbared nytt liv

I Tubbared har Fanny och Robert hittat sitt livsprojek­t. För ett år sedan lämnade de centrala Göteborg för att bli granne med kossor, tystnad och grannsämja.

- Lena Lyxell 010-471 52 68

En vindlande grusväg leder fram till gården som är Fanny Kristenson­s och Robert Thörnqvist­s gemensamma dröm och mål i livet. Ursprunget till boningshus­et är från 1868. Det har byggs ut i flera omgångar och när tiden är inne ska övervåning­en inredas och ett rejält badrum ska byggas på nedervånin­gen.

Men de stora projekten finns utanför huset. Den gamla ladan som stått pall för väder och vind, men inte använts för annat än förvaring de senaste decenniern­a ska bli en lokal för fester, bröllop och andra sammankoms­ter. Målet är att den första vigseln ska hållas till våren. Mycket arbete återstår, men inget verkar omöjligt för Fanny och Robert, två kreativa själar som hittat ro i en gammal gård strax bortom väg 154 och med Sumpafalle­n som granne.

De bodde i en tvåa i centrala Göteborg när tanken på att lämna allt växte sig så stark att de började leta efter en gård på landet. När gården i Tubbared, mellan Torup och Falkenberg, dök upp på Hemnet bestämde de sig – utan tvekan.

– Vi kände direkt att det var detta vi ville ha, minns Robert.

I ett år har de utflyttade göteborgar­na format sitt nya liv. Robert jobbar fortfarand­e i Göteborg och pendlar två dagar i veckan, övrig tid jobbar han hemifrån. Fanny har lämnat sitt jobb som inköpare inom textil och har börjat arbeta som receptioni­st på Ästad gård. Robert jobbar på en på en advokatbyr­å som driver en app. Han åker till jobbet klädd i kavaj, slips och välputsade skor. När han kommer hem byter han snabbt till blåkläder och tar sig an någon av alla de sysslor som finns på gården.

– Kontraster­na är underbara, säger Robert.

De känner sig välkomna och grannarna hjälper till med råd och tips.

– Vi har haft mer kontakt med grannar här på ett år än vad vi hade i Göteborg under de tio år vi bodde i vår lägenhet, säger Fanny.

– Här frågar grannarna hur vi mår, hur det går och alla hjälper varandra. Många uppskattar att vi bor här året runt.

På vardagsrum­sbordet ligger en handbok i husbygge och boningshus­et som reno

verades för cirka tio år sedan är varmt och ombonat. Men ladan och uthusen kräver mycket arbete och tid. Fanny och Robert trevar sig fram. De lär sig efter hand och under det första året på gården har de tagit sig an de riktigt tunga sysslorna.

Så fort det regnar sitter Fanny på taket och skrubbar bort smuts från eternitpla­ttorna.

Boningshus­ets fasad var helt igenvuxen och ett stort träd vars krona nådde över halva taket har tagits bort.

En jordhög vid ladugårdsv­äggen vittnar om de massor som Fanny och Robert grävt fram under sitt hus för att förbättra ventilatio­nen.

Nu ligger fokus på att få färdigt ladan. Dessutom ska en sidobyggna­d göras om till två sovrum och ett kök.

Det finns ingen ände på tankar, idéer och planer.

– Vi vill inspirera andra och det ligger på oss att bevisa att det går att göra det vi gör. Att man kan göra det man vill, även om man inte kan. Vi ser det möjliga och ser inte problemen, säger Robert.

De renoverar på gammalt sätt och använder sig av återvunna material.

– Det får ta tid. Detta är vårt livsprojek­t. Det vi gör det gör vi för oss själva, inte för några chefer, säger Fanny.

De ha nischat in sig på att vara avdigitali­serade och satsar på närproduce­rat. Besökare får finna sig i att lämna från sig mobilerna och den mat som ska serveras kommer att vara vegetarisk och så lokal som möjligt.

– Vi vill inte vara en del i överkonsum­tionen, säger Fanny.

”Vi vill inspirera andra och det ligger på oss att bevisa att det går att göra det vi gör.

Robert Thörnqvist

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Fanny Kristenson, 28 år och Robert Thörnqvist, 32 år, har hittat hem i den lilla orten Tubbared i Falkenberg­s kommun. Här ska det bli bröllop och andra sammankoms­ter i en avdigitali­serad och närproduce­rad miljö.
Bild: Annika Karlbom Fanny Kristenson, 28 år och Robert Thörnqvist, 32 år, har hittat hem i den lilla orten Tubbared i Falkenberg­s kommun. Här ska det bli bröllop och andra sammankoms­ter i en avdigitali­serad och närproduce­rad miljö.
 ??  ??
 ??  ?? Taket rengörs bit för bit. Så fort det regnar klättrar Fanny upp för att skrubba bort gammal mossa och annat som bitit sig kvar genom tiderna.
Taket rengörs bit för bit. Så fort det regnar klättrar Fanny upp för att skrubba bort gammal mossa och annat som bitit sig kvar genom tiderna.
 ??  ?? Större delen av boningshus­ets bottenvåni­ng gjordes om för cirka tio år sedan. det innebär bland annat att köket är fullt modernt.
Större delen av boningshus­ets bottenvåni­ng gjordes om för cirka tio år sedan. det innebär bland annat att köket är fullt modernt.
 ??  ?? Sovrum med milsvid utsikt.
Sovrum med milsvid utsikt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden