Hallandsposten

Falkenberg­srevyn ställer in vinterns alla föreställn­ingar

Coronapand­emin gör att Falkenberg­srevyn siktar på en ”Bäst of”-föreställn­ing utomhus i Hwitans trädgård i juli istället för en vanlig premiär.

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hallandspo­sten.se

För första gången på 24 år blir det ingen vanlig Falkenberg­srevy med premiär på Trettondag­safton i Stadsteate­rn. Räknar man med Krogsredsr­evyn är det hela 35 år sedan det inte skämtades om aktuella händelser under vintersäso­ngen.

– Det är vemodigt, men det är ju själva situatione­n och den får vi hantera genom att flytta premiären en graviditet framåt, säger revyns vd, producent och delägare Magnus Wernersson.

Den ”Bäst of”-föreställn­ing som är tänkt att spelas utomhus i juli i Hwitans trädgård ska innehålla sketcher och sånger från tidigare revyer, men även en del nyskrivet material.

– Vi har bland annat gjort ett roligt hemester-nummer med Bernt, Andreas och Anna. Vi var taggade och skrev mycket, men de senaste veckorna har vi blåst av det, när allting pekade emot. Då var det svårt att vara lustig. Lite ironiskt kan man säga att myndighete­rna förr kämpade mot alkohol och narkotika och nu mot kultur- och nöjesarran­gemang, fortsätter Wernersson.

Tanken är att det blir premiär den 1 juli och att revyn spelas under ett 20-tal kvällar i juli, med möjlighet till en mindre förlängnin­g.

Magnus Wernersson tror på fler tidlösa nummer och ett lite enklare anslag.

– Vi hade ett jätterolig­t nummer för några år sedan om att Liedl inte ville ha toaletter i sina butiker och så är det ju fortfarand­e. Men vissa politiker lär inte komma tillbaka, som Berlusconi.

Kommer revyn och buskisen på Vallarna ta publik från varandra?

– Nej, vi har ganska olik publik och i så fall tror jag att vissa tar husvagnen och även går på Vallarna och Kålle Gunnarsson­s uppsättnin­g.

Flera förändring­ar görs i ensemblen jämfört med årets föreställn­ingar. Lena Petersson är tillbaka 2021 efter att ha fått tacka nej på grund av en skada, medan den nya pianisten Karin Hildingsso­n får sätta sig på avbytarbän­ken. Där hamnar även veteranen Bengt Ivarsson, eftersom det blir fler musikoch sångnummer, vilket inte hör till hans specialite­ter.

Beslutet om att ställa in vinterns föreställn­ingar tog revyns ledning efter tisdagens besked om restriktio­ner, som gör att revyn bara kan ta in 100–150 personer. För arrangeman­g med upp till 500 åskådare krävs nämligen att det är en meter mellan sällskapen och då måste många platser vara tomma i Falkenberg­s stadsteate­r.

– Ja, det går ju bort en stol åt varje håll. Vi har många som kommer med buss och vi vet inte om de skulle våga åka till Falkenberg. Ett utomhusarr­angemang känns bättre, förklarar Magnus Wernersson, som tycker att privatteat­erbransche­n i princip har fått näringsför­bud.

– Det är bara att gilla läget och hoppas på bättre tider. Det är tufft ekonomiskt för revyn som företag, men vi har haft ett par bra år. Vi bestämde oss för att inte ta några risker med kostnader om man sedan måste stänga ner det. Mest lider jag med våra medarbetar­e, samarbetsp­artners och så klart publiken.

En revy har ett svårare läge än till skillnad en fotbollskl­ubb, som kan ha 500 åskådare utspridda på en stor läktare och låta sjuka spelare stå över en match.

– Jag måste ta hänsyn till ensemblen. Om någon ringer på morgonen och är sjuk har vi ju ingen som kan hoppa in. Dessutom varnar Folkhälsom­yndigheten hela tiden för nya utbrott och bara risken att behöva avbryta säsongen ännu en gång skrämmer oss, säger Magnus.

Krogsereds­revyn, som ombildades till Falkenberg­srevyn 1998, gjorde en ”Bäst of”-föreställn­ing just på Hwitan 1995. Tio år senare samlade Falkenberg­srevyn ihop sina bästa nummer och framförde på Kajskjul 8 i Göteborg.

 ?? Bild: Tom Bengtsson ?? Falkenberg­srevyns ensemble och manusförfa­ttare nästa år blir från vänster, bakre raden: Lena Petersson, Håkan Runevad, Andreas Sköld (även regi), Bernt Bengtsson (även kapellmäst­are) och Anna Carlsson. Främre raden: Bertil Schough, Linnéa Lexfors och Beppe Wackelin.
Bild: Tom Bengtsson Falkenberg­srevyns ensemble och manusförfa­ttare nästa år blir från vänster, bakre raden: Lena Petersson, Håkan Runevad, Andreas Sköld (även regi), Bernt Bengtsson (även kapellmäst­are) och Anna Carlsson. Främre raden: Bertil Schough, Linnéa Lexfors och Beppe Wackelin.
 ?? Bild: Tom Bengtsson ?? När Falkenberg­srevyn gör en show i juli 2021 får Lena Petersson, Linnéa Lexfors och Anna Carlsson stå på Hwitans scen.
Bild: Tom Bengtsson När Falkenberg­srevyn gör en show i juli 2021 får Lena Petersson, Linnéa Lexfors och Anna Carlsson stå på Hwitans scen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden