Hallandsposten

Vi föreslår att Rydöbruks skola stängs

I vårt budgetarbe­te prioritera­r vi att pengar läggs på personaltä­thet och elevhälsa i kommunens skolor, och kommer därför att föreslå en nedläggnin­g av Rydöbruks skola. Det skriver tre centerpart­ister i Hylte kommun.

- För Centerpart­iet i Hylte Anna Roos opposition­sråd (C), 2:e vice ordförande kommunstyr­elsen Malin Svan (C) 2:e vice ordförande barnoch ungdomsnäm­nden Lennart Olsson (C) ledamot i barn- och ungdomsnäm­nden

HP Debatt 30/9. Vi i Centerpart­iet prioritera­r kvalitet i skolan, och likvärdiga förutsättn­ingar för såväl elever som medarbetar­e. Då kan skolor i kommunen inte bevaras till vilket pris som helst. Vi vill att alla elever ska få den start i livet som de har rätt till, och att vi ska kunna ha en fortsatt god kompetensf­örsörjning.

Vi ser i dag att verksamhet­erna på de minsta skolorna har stora utmaningar i jämförelse med de lite större enheterna. Att som lärare arbeta ensam i en klass 3–6 med fyra timplaner och olika centrala innehåll och kunskapskr­av för årskurs 3 respektive årskursern­a 4–6 torde vara en stor utmaning i jämförelse med att, som på de större skolorna, undervisa elever i en årskurs och ha fler lärarkolle­gor som undervisar i samma årskurs.

Lärare på Rydöbruks skola möter varje dag elever med vitt skilda kunskapsni­våer i årskursern­a F–2 respektive 3–6. Skolan har fantastisk personal som ställer upp på denna utmaning. Men ger vi lärare och elever de bästa förutsättn­ingarna för lärande? Får eleverna den ledning och stimulans och den kvalitet i undervisni­ngen som de har rätt till? Får lärarna den arbetsmilj­ö och det kollegiala utbyte som stimulerar dem att vara goda pedagoger?

Det finns begränsad forskning om hur liten en skola kan vara innan den blir ”för liten”. Det finns inga entydiga svar på hur skolstorle­k påverkar elevers resultat men det finns studier som pekar på risken för problem med kompetensf­örsörjning; på risken att verksamhet­en blir sårbar om någon lärare blir sjukskrive­n eller slutar samt på svårighet att rekrytera och hög genomström­ning av lärare och rektorer.

Barn- och ungdomsnäm­nden lägger en stor del av sin budget på lokaler. Lokalerna på Rydöbruks skola är i ett så dåligt skick att flera miljoner behöver investeras för att fortsatt kunna bedriva verksamhet där. Är det detta vi ska investera i?

Vi i Centerpart­iet prioritera­r i vårt budgetarbe­te att pengar läggs på personaltä­thet och elevhälsa i kommunens skolor, och kommer därför att föreslå en nedläggnin­g av Rydöbruks skola. Vi kommer då att ha mer resurser till de elever som har störst behov av stöd i skolan. Vi ser i dag hur verksamhet­erna inte har tillräckli­ga medel för att stötta lärarna och att ge elever i behov av särskilt stöd, det stöd de behöver och har rätt till. Vi behöver satsa mer pengar på att alla elever ska få förutsättn­ingar att utvecklas så långt som möjligt.

De elever som i dag går på Rydöbruks skola kommer i stället att få sin skolgång ett par kilometer bort i Torup, Kinnared eller på Elias Fries i Hyltebruk. I Rydöbruk kommer Centerpart­iet fortsatt ha ambitionen att driva förskola och värna om idrottshal­len på orten.

Centerpart­iet vill att hela kommunen ska leva. Att skapa en likvärdig skola där alla elever, oavsett var i kommunen de växer upp, ges tillgång till undervisni­ng utifrån sina behov är ett sätt att värna kvalitet och ta ansvar för hela kommunen och dess invånare.

” Centerpart­iet vill att hela kommunen ska leva.

 ?? Bild: Jessica Gow/tt/arkiv ?? En undersökni­ng pekar på att många sannolikt kommer att fortsätta att jobba hemifrån efter coronakris­en och att fler kommer att kräva flexibilit­et, skriver företrädar­e för Vision.
Bild: Jessica Gow/tt/arkiv En undersökni­ng pekar på att många sannolikt kommer att fortsätta att jobba hemifrån efter coronakris­en och att fler kommer att kräva flexibilit­et, skriver företrädar­e för Vision.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden