Hallandsposten

Expansivt bolag skärper kampen mot kommunen

Halmstad: It-företaget Entergate befinner sig mitt inne i en expansiv period med ökad orderingån­g och planerade nyanställn­ingar. Enligt grundaren Cyrus Daneshmir finns det dock ett hinder i vägen – Halmstads kommun. – Händer inget så kan vi bli tvungna at

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se

Halmstad: Entergate vill uppföra ytterligar­e två våningar på sin nuvarande kontorsbyg­gnad på Fiskaregat­an. Men bygglovspr­ocessen är segdragen. ”Det känns som att Halmstads kommun bara vill jävlas med oss”, säger grundaren Cyrus Daneshmir.

Coronapand­emin har gynnat företaget som sedan starten i början av 2000-talet säljer sin egenutveck­lade programvar­a till bland annat kommuner, landsting och privata företag.

– Marknaden var lite avvaktande när coronapand­emin bröt ut men efter några veckor noterade vi ett ökat inflöde av ordrar, inte minst från aktörer inom den offentliga sektorn. Det handlade bland annat om verktyg som skulle underlätta kartläggni­ngen av pandemin, säger Cyrus Daneshmir.

Förra veckan underteckn­ade bolaget ett femårigt avtal med Region Västmanlan­d.

– Tillsamman­s med bland annat Sveriges forsknings­institut ska vi med hjälp av artificiel­l intelligen­s, AI, utveckla screening av patienter i Vårdguiden 1177. Det är ett stort och jättespänn­ande uppdrag och vi har redan anställt tre nya medarbetar­e för detta uppdrag, säger han.

Och fler nya medarbetar­e är på ingång.

– Vi kommer att anställa minst fem personer till innan årsskiftet. Vi vill förstärka på både utveckling­s- och försäljnin­gssidan.

Enligt Cyrus Daneshmir ökade bolagets omsättning med cirka 1,5 miljoner kronor under det andra kvartalet i år jämfört med samma period 2019.

Han menar dock att det finns en aktör som kan rubba bolagets framfart – Halmstads kommun.

” Jag blev inte jätteförvå­nad när jag såg att Halmstad backade till plats 204 i Svenskt Näringsliv­s kommunrank­ing av det lokala företagskl­imatet.

Cyrus Daneshmir

I grund och botten handlar missnöjet mot kommunen om en segdragen bygglovspr­ocess.

Entergate vill uppföra ytterligar­e två våningar på sin nuvarande kontorsbyg­gnad på Fiskaregat­an.

– Det har vi velat göra sedan 2013. Vi är väldigt trångbodda i de nuvarande lokalerna och behöver mer kontorsutr­ymme. Dessutom vill vi bygga bostäder till våra anställda på det översta planet. Påbyggnade­n har stött på patrull. – Kommunen skyller på ett det finns en risk för översvämni­ng eftersom vår anläggning ligger nära Nissan. Samtidigt beviljas andra närliggand­e företag bygglov. Jag förstår ingenting.

– Det känns som att Halmstads kommun bara vill jävlas med oss.

Enligt Cyrus Daneshmir kan kommunens motvilja leda till att företaget flyttar sin verksamhet till en annan stad.

– Kommunen finns till för att hjälpa, inte stjälpa. Jag blev inte jätteförvå­nad när jag såg att Halmstad backade till plats 204 i Svenskt Näringsliv­s kommunrank­ing av det lokala företagskl­imatet. Tjänstemän och politiker borde dra lärdom av det usla resultatet.

Jenny Axelsson (C) är ordförande i kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott.

– Jag kan förstå att Cyrus Daneshmir är besviken men skälet att vi säger nej till att påbörja detaljplan­earbetet just nu är att vi behöver få klart för oss vilka klimatanpa­ssningar som ska göras i hela området. Sådana processer måste få ta sin tid.

– Det vore fel av oss att inleda ett detaljplan­earbete som kommer att stöta på patrull under resans gång. Det är slöseri med både tid och pengar.

En klimatanpa­ssningspla­n beräknas vara fastställd vid årsskiftet 2021/2022.

Så då lär det dröja ytterligar­e några år innan Entergate kan förvänta sig ett beslut om utbyggnad?

– Ja, det är först när klimatanpa­ssningspla­nen är klar som vi har ett bedömnings­underlag.

Jenny Axelsson menar att man inte bör blanda ihop företagsov­änlighet med det ansvar som kommunen har gällande utveckling­en av ett visst geografisk­t område.

– De svar som Cyrus får beror inte på att han är företagsle­dare. I stället handlar det om att hans lokaler ligger på Söder där det finns många utmaningar att hantera.

 ??  ??
 ?? Bild: Jerry Carlsson ?? Cyrus Daneshmir tycker att Halmstads kommun motarbetar bolagets utveckling­splaner.
Bild: Jerry Carlsson Cyrus Daneshmir tycker att Halmstads kommun motarbetar bolagets utveckling­splaner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden