Hallandsposten

Ronny Löfquist: ”Osannolikt att skolan stängs”

Rydöbruk: Centerpart­iets förslag om att lägga ned Rydöbruks skola får varken stöd av majoritete­n Framtid Hylte eller av Sverigedem­okraterna. – Eftersom vi röstar på vårt eget budgetförs­lag så är det högst osannolikt att de får igenom sitt förslag, säger k

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

Opposition­srådet Anna Roos (C) förslag om att lägga ned Rydöbruks skola har väckt många reaktioner, både bland invånare i sociala medier och bland Hyltepolit­iker.

– Jag blev förvånad och överraskad. Det här får stå för dem. Vi i Framtid Hylte kommer inte ha med något förslag om att stänga Rydöbruks skola i vårt budgetförs­lag för 2021, säger Ronny Löfquist.

I Framtid Hylte, som har majoritet i kommunfull­mäktige, ingår Socialdemo­kraterna, Kommunens Väl, Liberalern­a och Vänsterpar­tiet.

– Vi har alltid värnat om de små skolorna. Jag blev förvånad över att Centerpart­iet går ut med detta förslag, säger Tommy Edenholm (KV).

Befolkning­sprognosen visar att elevunderl­aget i Rydöbruk minskar, men Ronny Löfquist tycker att man måste ha lite is i magen.

– Jag delar Centerns uppfattnin­g om att utveckling­en av antalet barn på orten ser bekymmersa­m ut. Men frågan är för tidigt väckt. Vi måste titta på elevutveck­lingen de närmaste åren. Falkenberg har två–tre skolor med bara 30–40 elever per skola.

I Hyltes nya översiktsp­lan var alla partier överens om att Torup och Rydöbruk är orter som kommer att växa på sikt.

– Vi har pekat ut möjliga bostadsomr­åden i Rydöbruk och med det i åtanke behövs en skola, säger Löfquist.

Anna Roos har berättat om vad som har lett fram till förslaget: den slitna skolan blir för dyr att renovera och enligt

Centern får Rydöelever­na en mer kvalitativ och likvärdig skolgång på en större skola.

– Jag förstår tanken att ju större skola, desto mer resurser kring eleverna. Det som talar emot detta är meritvärde­na och andelen behöriga elever – där ligger Rydö skola på andra plats tre år i rad, säger Ronny Löfquist.

Flera av kommunens lågoch mellanstad­ieskolor har redan renoverats och näst på tur står skolorna i Torup och Landeryd innan det är dags att rusta upp Rydöbruks skola. 15 miljoner kronor är avsatta för att renovera Rydöbruks skola i Framtid Hyltes investerin­gsplan för 2023. Löfquist undrar var Centerpart­iet har fått renovering­skostnaden 30 miljoner ifrån.

– När jag pratade med Hyltebostä­der sade de 25–30 miljoner, men det är ingen exakt siffra utan en höftning, säger Anna Roos.

– Det är oseriöst att skjuta en summa från höften, kontrar Ronny Löfquist.

Sverigedem­okraterna är kritiska till Centerpart­iets förslag. Stina Isaksson (SD) har goda erfarenhet­er av Rydöbruks skola och dess personal eftersom hennes barn har gått på skolan förut.

– Det är märkligt att de lägger det här förslaget,

Centerpart­iet ska ju vara för landsbygde­n. Vi i SD är starkt emot detta och kommer absolut inte rösta med Centern. En nedläggnin­g skulle fullständi­gt döda Rydö samhälle, skolan får bygden att leva. Alla kan inte bo i centralort­en, säger Stina Isaksson.

Frågan är då var Moderatern­a står i frågan? Partiet ingår i samma allians som Centerpart­iet. Rolf Näslund (M) blev informerad om nedläggnin­gsförslage­t i förväg, men har inte hunnit diskutera frågan på ett djupare plan med sina partikamra­ter.

– Vi har inte tagit ställning än. Det här är en komplex fråga och jag har själv varit med om att lägga ned en skola på Värmdö. Det är aldrig ett populärt beslut för man måste väga in så mycket. Vårt fokus är kvalitet och faktum är att vi har ett minskat elevunderl­ag i Rydöbruk.

” En nedläggnin­g skulle fullständi­gt döda samhället.

Stina Isaksson (SD)

 ??  ??
 ??  ?? Ronny Löfquist (S), Stina Isaksson (SD) och Tommy Edenholm (KV) vill inte stänga Rydöbruks skola. Moderaten Rolf Näslund (längst ned till höger) har inte tagit ställning än.
Ronny Löfquist (S), Stina Isaksson (SD) och Tommy Edenholm (KV) vill inte stänga Rydöbruks skola. Moderaten Rolf Näslund (längst ned till höger) har inte tagit ställning än.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden