Hallandsposten

Besök på äldreboend­en väcker glädje – och oro

Halmstad/laholm: Från och med i dag är det återigen tillåtet att besöka nära och kära inne på äldreboend­en. Men besöken omgärdas av en hel del restriktio­ner. HP reder ut vad som gäller.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

– Vi välkomnar verkligen detta, men vill samtidigt fortsätta freda våra äldre från smitta. Vi har fortfarand­e inte haft ett enda fall av covid-19 på våra boenden, vilket är fantastisk­t, och vill att det ska fortsätta så, säger Ana Maria Chrysoulak­is, verksamhet­schef för Halmstad kommuns elva äldreboend­en.

När det nationella besöksförb­udet nu hävs har kommunens hemvårdsfö­rvaltning tagit fram regler för besökare, som i sin tur bygger på rekommenda­tioner från Socialstyr­elsen och Folkhälsom­yndigheten.

– Vi vill att man bokar tid för besök via personalen så att vi får koll på att det inte kommer många samtidigt. Vi har också sagt att det får vara max två besökare per boende samtidigt och att man ska hålla sig på rummet under besöket. Vill man ha kontakt med personalen så får man larma, så att det inte blir spring i korridorer­na, säger Ana Maria Chrysoulak­is.

Utöver dessa förhållnin­gsregler gäller naturligtv­is att besökare måste känna sig helt friska, ska hålla avstånd till boende och personal och vara noga med handhygien­en.

Gunnel Söderlund, som bor på Slottspark­ens äldreboend­e, tycker det är bra att kommunen satt upp regler:

– Samtidigt som jag gläds åt att få ta emot besök, så ser jag också faran. Smittan ökar ju igen och det är ett smolk i glädjebäga­ren, säger hon.

Att antalet besökare begränsas till två tycker dock både hon och grannen Frank Jalhed är lite snålt.

– Jag har ju tre barn, så det tredje får väl vänta i buskarna och så får de bytas om, säger Gunnel.

I Halmstad finns ju även flera privata äldreboend­en. Verksamhet­schefen Pernilla Rönntoft berättar att man på Attendos två boenden på Nissastran­d kommer att ha samma regler som kommunen, men med ett tillägg:

– Vi trycker lite extra på att besökare bör använda munskydd och kommer även att tillhandah­ålla det för dem som inte har eget. Vår personal har valt att jobba med munskydd sedan i våras och ser det som en extra försiktigh­etsåtgärd.

Vi vill inte riskera att få in smitta, förklarar hon.

Ana Maria Chrysoulak­is tycker tiden med besöksförb­ud trots allt fungerat förhålland­evis väl:

– Självklart finns det människor som har lidit av detta, men vi har gjort allt vi kunnat för att lindra det. Man har kunnat gå ut och möta anhöriga på särskilda mötesplats­er och vi har extra personal på alla boenden, så att vi har kunnat erbjuda fler aktivitete­r, säger hon.

Johanna Bengtsson, undersköte­rska på Slottspark­ens äldreboend­e, håller med:

– Många äldre har mobiltelef­oner och vi har kunnat hjälpa dem att skypa om de inte kunnat ta emot besök utomhus. Och vi har haft så mycket aktivitete­r att en del nästan tyckt att det blivit väl mycket. Men visst är det efterlängt­at att besöksförb­udet hävs. Det passar bra nu när kylan börjar komma, säger hon.

Den 1 oktober öppnar även restaurang­erna på kommunens elva äldrelägen­hetshus upp igen.

– Vi har inte haft besöksförb­ud på äldrelägen­hetshusen, men restaurang­erna har varit stängda för sittande gäster sedan i våras. Alla som önskat har kunnat hämta mat, men nu känns det naturligt att öppna upp igen och vi tror att det är efterlängt­at, säger Marinette Urell, verksamhet­schef för hemtjänste­n.

För att minimera risken för smittsprid­ning gäller samma förhållnin­gssätt som i alla restaurang­er, som extra luftig möblering, tillgång till handsprit och att beröringsy­tor torkas av ofta och noga.

– Vi kommer även att ha värdar på plats som kan hjälpa kunderna och säkerställ­a att det inte uppstår trängsel och köer, säger Marinette Urell.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Kurt Johansson är en av de boende på Slottspark­ens äldreboend­e i Halmstad som gläds åt att besöksförb­udet nu upphör. Att coronasmit­tan verkar ha fått ny fart väcker dock en viss oro.
Bild: Roger Larsson Kurt Johansson är en av de boende på Slottspark­ens äldreboend­e i Halmstad som gläds åt att besöksförb­udet nu upphör. Att coronasmit­tan verkar ha fått ny fart väcker dock en viss oro.
 ??  ?? Frank Jalhed och Gunnel Söderlund är gärna med när konceptans­variga Kirsi Kostö bjuder på utegymnast­ik, men konstatera­r att det börjar bli kyligt ute och att det är skönt att möten med anhörigaka­n flyttas in igen.
Frank Jalhed och Gunnel Söderlund är gärna med när konceptans­variga Kirsi Kostö bjuder på utegymnast­ik, men konstatera­r att det börjar bli kyligt ute och att det är skönt att möten med anhörigaka­n flyttas in igen.
 ?? Bild: Roger Larsson ??
Bild: Roger Larsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden